Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Какво представлява грумингът?

Какво представлява грумингът?

Грумингът е популярна процедура за Йоркширските териери

Вече попадаме под път и над път на всякакви чуждици и то най-вече от английския език. Ако не го владеем достатъчно добре, започваме да се чувстваме като чужденци в собствената си държава.

Ето защо тук ще ви запознаем с едно сравнително ново понятие-груминг, което също произлиза от английски език. Какво представлява грумингът?

Думичката груминг идва от английското grooming, което в случая (това не е единственото му значение) можем най-просто да преведем като обгрижване, защото тук ще говорим за така нашумелите груминг салони.

В груминг салоните се предлага всякаква грижа за външния вид и хигиената на вашите домашни любимци. Представляват нещо като козметичен салон, който предлага фризьорски услуги, маникюр, педикюр и всичко друго за което се сетите, но не за вас, а за вашето куче или котка.

В груминг салоните се извършват услуги като къпане на куче, къпане на котка и всякакви други процедури, свързани с хигиената на вашия домашен любимец. Предлагат се още грижа за лапички и масаж на домашния любимец.

Вероятно всичко това ви се струва леко прекалено, но истината е че има породи кучета и котки, чието поддържане на външния вид не е толкова лесно и трудно бихте се справили с хигиенизирането им без помощта на професионалист.

При представителите на котките типичен пример са дългокосместите котки като ангорска котка и персийка котка, чиято козина лесно се сплита и се налага нейното подстригване. Същото важи и за всички кучета, които са с по-дълъг косъм. Последните са по-редовни клиенти на груминг салоните, тъй като те излизат сред природата и козината им е по-склонна към замърсяване.

Препоръчително е Персийските котки да се водят на груминг

Ако сте решили да заведете животинката си в груминг салон е много важно предварително да си запазите час, както и да се информирате за цената на предлаганите услуги, защото понякога тя може неприятно да ви изненада.

Също така е абсолютно задължително да сте дали възможност на домашния си любимец да извърши физиологичните си нужди преди да се запъти към съответното груминг студио (козметичното студио за домашни любимци).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest