miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Ваксини за кучетата - кога, как, защо

Ваксини за кучетата - кога, как, защо

Първа ваксина на малко кученце
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
13.90 лв.
Виж ››

Ваксините предпазват кучето ви от болести убийци и повечето от тях са задължителни, особено, ако четириногото пътува с вас в чужбина. Всяка ваксина е жизненоважна за вашия домашен любимец, тъй като го държи далеч от заболявания като бяс, гана, хепатит, парвовироза и други.

Защо ваксините са толкова важни?

Ваксините помагат за подготовката на имунната система на кучето, за да се защити от всякакви нахлувания на болестотворни организми. Те съдържат антигени, които имитират болестотворни организми в имунната система на кучето, но всъщност не причиняват заболяване.

Целта на ваксините за кученца е да стимулират леко имунната система, като разпознават присъстващите антигени. По този начин, ако кучето стане изложено на истинската болест, имунната му система ще я разпознае и следователно ще бъде подготвена да се бори или поне ще намали ефектите й.

Кога трябва да направите първите ваксинации на малкото кученце?

Кученцата обикновено са защитени от повечето инфекции през първите няколко седмици от живота си, благодарение на имунитета, прехвърлен им чрез майчиното мляко. Но обикновено първите ваксинации на кученцата трябва да започнат, когато те са на възраст между шест и девет седмици. Необходими са няколко първоначални инжекции, последвани от редовни бустери, които ще трябва да бъдат актуализирани до края на живота на кучето.

ваксиниране на куче

Докато ваксинационният курс на вашето кученце не е завършен и активен, но това обикновено е между 11 и 13 седмици, то не трябва да посещава обществени зони или градинки, където може да е имало неваксинирано куче. Ако скоро сте си взели домашен любимец, попитайте за неговия медицински картон или паспорт. Там следва да са отразени всички ваксини, които са му правени.

Колко често възрастното куче ще се нуждае от ваксинации?

След завършване на първоначалния курс на ваксинация на вашето кученце, то ще се нуждае от последваща инжекция всяка година. Кои ваксини ще се прилагат зависи от общото здравословно състояние на вашето куче, възрастта му, начина му на живот и от разпространението на заболяването в района, в който живеете.

Например, ваксината за лептоспироза трябва да се дава всяка година, но парвовирусът и ганата могат да бъдат необходими на всеки три години. Вашият ветеринарен лекар трябва да ви предостави схема за ваксинациите, така че да знаете какво е направено до сега и кога ще е следващата ваксина.

За да осигурите здравословен и дълголетен живот на вашето куче, задължително следете имунизационния му календар и не пропускайте посещенията при ветеринаря. Трябва да сте наясно, че ежегодната ваксина за бяс е задължителна. Правят се и реваксинации, които да стимулират допълнително имунната система на домашния ви любимец.

При всички положения обаче вашето кученце заслужава всяка възможност да бъде здрав и щастливо, а ваксинациите играят важна роля за това. Не рискувайте то да се зарази с някое от тези ужасни заболявания, когато те са толкова лесно предотвратими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest