Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката ми ляга на корема?

Защо котката ми ляга на корема?

Защо котката лежи на корема
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Няма нищо, което котката да харесва повече от добрата дрямка. Тези мъркащи и гальовни животинки могат да спят между 12 - 15 часа на ден. Ако имате котка, най-вероятно сте забелязали, че тя предпочита да спи с вас или по-точно върху вас.

Ако се питате защо котката ви предпочита да се свие на топка и да легне на корема ви, ето някои от вероятните обяснения за това:

Топличко ѝ е

Да, котките обожават топлината. Те обикновено са притеглени от външни източници на топлина, така че собствените им тела да не работят толкова усърдно, за да се стоплят. През деня може да видите как котката ви се е разпростряла доволно на дивана, където е напекло слънцето, а когато то се скрие, тя бърза да намери следващото топло място. Вероятно това е коремът ви, който се явява като естествен радиатор за животинчето през студените нощни часове.

Удобно ѝ е

Ясно е, че когато котките се готвят за сън, те инстинктивно омесват одеялото или други повърхности, за да си осигурят уютно местенце за дрямка. За щастие на животинчето, когато вие си легнете, коремът ви му предлага меко и удобно място. Защо да не се разположи там? Не му се налага да меси и издърпва одеялата, за да си осигури комфорт – вие вече сте го направили за него. Не само че стомахът ви е удобен, но и е мекичък, което допринася още повече за уюта му. Всички, включително и котките, искат да се чувстват комфортно, докато спят. А меките и топли одеяла и завивки са допълнителни екстри за малките ни космати приятели.

Показва ви любовта си

Въпреки че котенцата са изключително добри в това да са самостоятелни и да се грижат за себе си, те не спират да търсят внимание и ласки. Веднага щом си легнете вечер, котката със сигурност идва при вас, гали се, мърка и си намира път до стомаха ви, за да заспи там. Тя знае, че няма да може да ви види твърде много през утрешния ден, така че иска да прекара възможно най-много време с вас през нощта. А и вие я правите щастлива и тя просто иска да бъде близо до вас.

Чувства се спокойно и сигурно там

Котките са дребни хищници, а техните естествени инстинкти ги карат да бъдат непрекъснато бдителни и готови да реагират. Времето за лягане обаче им дава възможност най-накрая да се отпуснат. Ако котката има свой доверен и обичан собственик до себе си, тя знае, че е защитена от опасност и може най-накрая да се отдаде на сладка дрямка. Освен това вашият корем просто се оказва перфектният избор за това котето да е на топло, уютно и безопасно място.

Друг източник на утеха за него е вашата миризма. Когато ви чуят и ви помиришат, котките могат да се отпуснат в безопасна дрямка. Преди това те също мъркат и месят малките си лапи във вас. Това е техният начин да покажат обич и да заявят своите претенции. Ако вашата котка спи до или върху вас, несъмнено тя ви обожава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest