Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Как да се сприятелим с морско свинче

Как да се сприятелим с морско свинче

Как да се сприятелим с морско свинче

Морските свинчета са изключително мили, неагресивни и забавни дребни животни, които се научават да разпознават гласа на стопаните си и се привързват силно към хората, които се грижат за тях.

Поради тази причина никак не е трудно на стопанина да се сприятели със своя домашен любимец, а пухкавият и забавен малък гризач ще превърне дори скучния и мрачен ден във весел и забавен.

Сприятеляването с морското свинче започва с неговото опитомяване още от момента на влизането му в новия му дом. Какви трябва да са стъпките на човека и как да подходи към новата жива придобивка, за да осигури добрите отношения още от първия ден? Вижте в следващите редове какво обичат морските свинчета и как да опитомите морско свинче.

В ден първи от отглеждането на морско свинче обикновено най-важните неща, които са необходими, са вече закупени. При внасянето на животинчето на новото място то ще бъде стресирано, защото този домашен любимец е много деликатен. Затова той трябва веднага да бъде оставен в новата му къщичка, за да се успокои и да изследва новия си дом.

Стопанинът трябва да е наясно, че морските свинчета са много плашливи, затова излишните шумове трябва да се избягват, за да не се стигне до стрес. Този домашен любимец е най-податлив на стресови ситуации. Трябва да му се говори тихо, със спокоен и равен тон, който му действа успокоително. Ласкавото отношение е бърза стъпка към сприятеляването с морското свинче.

Сладко морско свинче

За да се постигне приятелство с домашния любимец, той трябва да се чувства напълно спокоен в присъствието на стопанина си. Ето няколко практични съвета как да се подходи към пухкавата плашлива топчица:

- Подайте на новия ви домашен питомник моркови или ябълки и му говорете тихо и спокойно. Той ще се уплаши и ще се скрие в къщичката си, но когато се убеди, че не го заплашвате, ще вземе любимата храна за морски свинчета. Хранете го винаги от ръката си. Така ще свикне с миризмата на своя стопанин и ще започне с времето да взима смело храната от ръцете на познатите му вече хора в дома;

- Когато свинчето вече не се бои да подуши ръката на стопанина си, то може да бъде погалено леко по главата или гърба. Ако е спокойно, галете го, за да спечелите доверието му. Това е още една стъпка към опитомяването на морско свинче.

- За да се сприятелите с морското си свинче, взимайте го често на ръце. Слагайте го на коленете си и му говорете спокойно, без да правите резки движения. Ако често повтаряте името, което сте му избрали, то ще го запомни и ще реагира на него;

Морските свинчета обичат да похапват

- Давайте му любимите му храни, то ще издава радостни звуци, когато види, че ще го храните;

- Морските свинчета обичат да ги решат. Ако се грижите редовно за вида на пухкавия ви питомник, той ще се привърже силно към вас.

Морските свинчета разбират, когато за тях се полагат грижи, внимание и любов и отвръщат с доверие. Така домашният любимец се превръща в домашен приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest