miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Сплъстена козина на котка

Сплъстена козина на котка

Сплъстена козина на котка

Макар и непокорни, котките определено са умни създания. Майката-котка учи поколението си как да се къпе и да се справя с проблема на мръсната и сплъстена козина. Но ако вие сте собственик на котка, е добре да я подпомагате в този процес, защото къпейки се по този начин, тя поглъща немалко количество косми. Това е и причината да не лишавате котката си от котешка трева. Тя пречиства нейният стомах и котката изхвърля образувалите се топки с козина от корема си.

Но това съвсем не е достатъчно. Трябва да полагате грижа и за разресването на сплъстената котешка козината. Рядко ще имате проблеми със сплъстяването на козината при котките, ако отглеждате Египетска котка Мау например, но повечето любители на котки, предпочитат дългокосмести котки. При тях рядко може да се избегне сплъстяването на козината им.

Относно това с какви аксесоари за разресване на котката трябва да се оборудвате, се консултирайте с ветеринаря си, защото това за виси както от нейната порода, така и от дължината на косъма ѝ. Има и някои правила, които е добре да спазвате при разресването на мъркащия си приятел.

Разресването на късокосмести котки трябва да става веднъж или два пъти седмично, като се започва от главата, преминава се към задната част, а после и странично. При котки с много къс косъм е достатъчно разресване само по посока на косъма.

Дългокосместите и породите котки със среден косъм котки трябва да се разресват по същия начин, но и в двете посоки, така че да е сигурно, че всички излишни косми ще бъдат отстранени и няма да се стига до сплъстяване на козината. При котки с много дълъг косъм (персийска котка и ангорска котка) разресването се извършва ежедневно, а ако е необходимо и по няколко пъти на ден.

Необходимо е да си набавите някои аксесоари, за да се справите със сплъстената козина на котката

Въпреки всички положени усилия за козината на котката е възможно отново да настъпи сплъстяване и да се наложи подстригване на котешката козина. Препоръчваме ви това да се случи от професионалист, а не вие да си играете на фризьор. Вече има и немалко груминг салони, които посрещат както кучета, така и котки. Те ще се погрижат за перфектната визия на вашата мъркаща животинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest