miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Схващане на задните крака на котката

Схващане на задните крака на котката

Схващането на задните крака на котката може да подсказва за заболяване
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Обикновено следното се случва внезапно: Вашата котка, която се е държала съвсем нормално (като за котка), започва да мяука силно, да се задъхва и не може да премества един или двата си задни крака.

Въпреки че може да има няколко причини за схващане на задните крайници на котката, един от най-често срещаните проблеми е тромб в долната част на гръбнака.

В този случай тромб или кръвен съсирек задръства аортната бифуркация (мястото, където артерията се разделя на две, за да достигне и да достави кръв на задните крайници), блокира или компрометира притока на кръв към задните крака.

Тъй като това състояние е изключително болезнено и потенциално застрашаващо живота на котката ви, от решаващо значение е незабавно да посетите ветеринарен лекар.

Сърдечно заболяване при котките може да доведе до образуването на кръвен съсирек в сърцето. Камера на сърцето, обикновено лявото предсърдие, се увеличава, като забавя притока на кръв. Кръвното налягане движи съсирека през кръвния поток, докато не заседне в кръвоносен съд и не спре притока на кръв.

Много често срещано място за образуване на съсирек е аортната бифуркация, но други възможни места включват артериите в бъбреците, коремната тъкан, предните крайници, белите дробове или мозъка.

Симптомите на състоянието включват ясни показатели за болка, невъзможност за движение на задните крайници на котката, които са студени на допир, както и синкав отенък на кожата около ноктите и възглавничките на лапите.

Котката може да е в тежко състояние, ако има схванати задни крака

Тъй като може да има други болезнени причини за схващане на задните крака на котката, като например счупен гръбначен стълб или таз, най-добре е да се минимизира преместването на котката. Внимателно я увийте в меко одеяло, като държите ръцете си далеч от устата ѝ, за да избегнете неволни ухапвания, и незабавно посетете вашия ветеринарен лекар или спешна ветеринарна клиника.

Диагнозата на седловия тромб обикновено се потвърждава въз основа на клинични признаци и физическо изследване. Обикновено ветеринарният лекар ще забележи липсата на пулсации в главните артерии вътре в бедрата. Диагностика като ехокардиография (сърдечна ултразвук) на сърцето, ултразвуково изследване на тазовата аорта или сравняване на кръвното налягане между предните и задните крайници също може да осигури допълнителни потвърдителни доказателства.

За съжаление, това състояние не дава значителна вероятност вашият домашен любимец да оцелее дълго. След като котката преживее кръвен съсирек, обичайно е да се образува друг през следващите няколко месеца. Дори ако котката преживее първоначалното събитие, времето на оцеляване често е ограничено поради основното сърдечно заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest