Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето ми трепери

Защо кучето ми трепери

Кучетата треперят по различни причини
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Много неща могат да накарат кучето да трепери. Може да е от радост, че сте вкъщи, или може да е от яденето на отровни храни за кучетата. Кои са най-честите причини кучето да трепери или се тресе? Необходимо ли е лечение? И кога трябва да говорите с вашия ветеринар?

Кучетата треперят поради всякакви причини – възбуда, болка, старост, дори гадене.

Ако кучето започне да трепери, след като сте върнали от дома след работа и не виждате други симптоми, бъдете спокойни – любимецът ви просто се радва, че сте си вкъщи.

Разтрисането или лекото треперене обаче може да бъде симптом на нещо сериозно като отравяне на кучето, кучешко бъбречно заболяване или нараняване. Така че, ако вашето куче изведнъж започне да трепери, важно е да вземете под внимание други симптоми като разстройство при кучетата, повръщане при кучетата или куцане. След това говорете веднага с вашия ветеринарен лекар.

Няколко са най-честите медицински причини за треперене при кучетата.

Такова заболяване е кучешката чума. Тя най-често се среща при кученца, които не са напълно ваксинирани. Освен треперенето, другите симптоми са хрема, сълзене на очите, повишена температура, кашлица при кучето. Тази разновидност на чумата се лекува с антибиотици и обилно хидратиране.

Треперенето може да е причинено и от Синдром на генерализирания тремор. Това е генетично заболяване, което засяга централната нервна система. Състоянието не се лекува, но с правилните лекарства, хранителен режим и тренировки, може да се осигури нормален живот на домашния любимец.

Подобно на хората, кучетата могат да получат гадене от морска болест, медикаменти, прекалено много ядене или ако изядат погрешно нещо като токсично растение. Те също могат да получат гадене от бъбречно или чернодробно заболяване, както и други заболявания.

Треперенето може да е знак, че на кучето ви му се гади. Лечението на гаденето зависи от причините. Отравянето е една от причините за него. Така че, ако вашето куче изведнъж започне да повръща, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Възрастните кучета треперят често

Когато остареят, кучетата развиват тремор в задните си крака. Понякога треперенето може да е и в предните крака. Тези тремори обикновено не влияят на начина, по който кучето ви се движи или ходи.

Животните също така могат да страдат от кучешка епилепсия, като един от нейните симптоми е треперенето.

Има и други, по-редки, причини за треперене или тремор при кучета. Такива са хроничната бъбречна недостатъчност, адизонова криза – състояние, свързано с малоактивна надбъбречна жлеза, и демиелинизиращи нарушения.

Кучетата треперят и когато аналните им торбички са пълни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest