miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето ми трепери и повръща

Защо кучето ми трепери и повръща

болно куче, което е повръщало
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Треперенето или повръщането, появяващи се отделно едно от друго, като цяло не са симптом, който трябва да буди сериозно притеснение. Но когато се появяват заедно или ако са придружени с още симптоми, потърсете незабавно мнение на ветеринарен лекар.

Често срещано явление е кучетата да повръщат, ако ядат прекалено бързо или прекалено много. Също така е нормално, когато на вашия любимец му е студено или е прекалено развълнуван, да трепери.

Въпреки това, ако едно куче едновременно повръща и се разтърсва (или трепери), може да сте изправени пред сериозен проблем.

Тези специфични симптоми са характерни при тежко емоционално разстройство, глюкозен дисбаланс, заболяване на бъбреците и изключително често на отравяне.

Още повече, повръщането и треперенето при кучето са показателни за цялостен дисбаланс във физическото състояние на кучето. Ако причината е тревожност, страх или вълнение, повръщането и разклащането трябва да отшумят в рамките на 30 до 60 минути след отстраняване на стимула.

Дисбалансът на глюкозата може да доведе до повръщане и треперене на кучето. Когато това се случи, защото кучето не е яло прекалено дълго, проблемът може да бъде решен чрез придържане към по-редовен график за хранене. Въпреки това, повръщането и треморът могат да са признак на диабетна кетоацидоза – много опасно усложнение от диабета. Диабетът е по-вероятно да се появи при женски кучета, които са на средна възраст и с наднормено тегло, и особено при шнауцери, дакели и пудели.

куче при ветеринар заради треперене и повръщане

Отравяне и бъбречно заболяване при кучето са много сериозни здравословни нарушения. Без незабавна медицинска намеса, те могат да се окажат фатални за вашето куче и също водят до повръщане и треперене.

Има много вещества, които кучето може да срещне в нормалния си ежедневен живот, които са добри за вас, но отровни за него. Шоколад, грозде и стафиди са често срещани примери. Отровата за плъхове е отровна за всеки. А кучето може да погълне неща, за които не бихте могли да помислите, като растения за коледна звезда по време на празничния сезон, петролни продукти или антифриз, изтекъл от кола.

Бъбречното заболяване може да бъде остро или хронично. Острото бъбречно заболяване се появява внезапно, но може да бъде излекувано, ако се третира незабавно. То може да бъде резултат от обструкция на урина, топлинен удар, поглъщане на отрова или токсични храни, бактериална инфекция или дехидратация. Хронично бъбречно заболяване е често срещано при по-възрастните кучета. То не може да бъде излекувано, но неговите симптоми могат да бъдат управлявани. По-вероятно е да бъде причинено от лоша диета, стареещи органи, високо кръвно налягане или усложнения от операция.

Ако знаете, че вашето куче реагира зле на възбуда, тревожност или страх, внимавайте да сведете до минимум излагането му на ситуации, които предизвикват тези емоции. Диабетът е по-малко вероятно да се развие, ако поддържате здравословното тегло на кучето си. Не го оставяйте да затлъстее.

Също така дръжте всички токсини и отрови безопасно съхранени и далеч от вашето куче. За да предотвратите остри бъбречни заболявания, дръжте токсините далеч от кучето си, пазете го от горещото време и се уверете, че винаги има чиста прясна вода за пиене.

Хроничното бъбречно заболяване често е в резултат на възрастта и невинаги може да бъде предотвратено, но здравословната диета ще укрепи системата на кучето ви и ще направи хроничното бъбречно заболяване по-малко вероятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest