Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да носи предмети?

Как да научим кучето да носи предмети?

ХрисиХриси
Новак
5610
Научете кучето да носи топка

Свикнали сме да асоциираме кучетата с гоненето и носенето на пръчки, топки и всякакви други предмети. Зад това им умение обаче стои добрата тренировка от страна на техния стопанин и ако искате да научите и вашия любимец да си играе така, ще трябва да предприемете старателно дресиране на кучето си.

Следвайки тези насоки и ще обучите кучето да носи предмети и да се забавлява заедно с вас. Това е страхотна игра, подходяща за изразходване на енергия, която кучетата обожават. Просто му покажете как точно се играе.

Най-напред проверете дали кучето знае команда Седни. Ако го прави, значи по-бързо ще го научите и на други.

След което преминете към основната част. Опитайте да хвърлите предмет и му кажете команда Донеси. Хвърлете топка или пръчка на по-късо разстояние и му кажете какво да прави. Обикновено животното би трябвало да я донесе инстинктивно.

Ако го направи, добре, ако не, то имате още работа. Добра идея е да започнете, приготвяйки разни награди, като поощрение за добре свършената работа (интереса му към предмета). Така ще знае, че трябва да има отношение с предмета.

Да приемем, че сте научили кучето си да отиде и да хване предмета, трябва да го накарате да го донесе обратно при вас. Опитайте с Ела. Кажете му тази команда веднага щом достигне до хвърления предмет.

Говорете му с ентусиазиран тон, за да разбере, че е добре да направи това, което му казвате, а не му се карате. В случай че първоначално то не ви разбере, хвърляйте предмета на къси разстояния, докато то не свикне. Увеличавайте дистанцията постепенно.

Носенето на пръчка е забавна игра за кучета и стопани

Щом ви донесе предмета, му кажете Пусни, показвайки награда. Така или иначе ще трябва да остави топката или пръчката, за да вземе лакомството си. Когато го изяде, хвърлете отново.

Вместо кучешка храна, може да ползвате и два предмета – щом донесе единия, хвърлете другия.

Важно е да проявите търпение към своя домашен любимец, той е достатъчно умен, за да научи всичко, което му покажете, просто на някои им трябва повече време. Не му се карайте и не го гонете. Говорете му с мил и дружелюбен тон, изчаквайте го, поощрявайте го. Така все някога ще научите кучето да носи предмети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest