miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»За поведението на рибите в аквариума

За поведението на рибите в аквариума

Аквариумни рибки

Аквариумите са една затворена жизнена система, в която един вид домашни любимци живеят заедно по волята на своя стопанин. Това, което се случва в аквариума, не влияе пряко върху живота на останалите членове на дома и затова животът на аквариумните рибки често остава напълно непознат и изолиран от вниманието на хората.

Опитните акваристи обаче проявяват наблюдателност и могат да различат веднага нездравословния живот на малката затворена система, която съществува в домашния аквариум.

Какво е нужно да знаете за поведението на аквариумните рибки?

Редовно наблюдение на рибките

Акваристите трябва да не забравят нито за интересното поведение на рибите в аквариума. Те не само изучават средата си, но и променят поведението си в резултат на всяко външно дразнение. Тези качества са различни при различните видове аквариумни рибки, но за всички е характерно високото ниво на адаптация и ако то липсва, трябва веднага да се потърси причината.

Да се наблюдават възможностите на рибите за адаптация и усвояване на новото пространство

Битува схващането, че рибите се стремят към хранене, оцеляване и размножаване и това е закодиран инстинкт при тях. Това не е съвсем вярно. Храненето на рибките не е единственото, за което трябва да ви е грижа. Рибките изпитват стрес, както и болка и това се потвърждава от акваристите.

Това дава невероятно поле за наблюдения върху основните жизнени процеси при тях, свързани с намирането на храна, за да оцелее както отделният екземпляр, така и вида. Откриване и използване на нови видове укрития за хайвера от страна на рибките и други интересни прояви.

Животът на рибите в аквариума не може да бъде повлиян основно или променен, но акваристите могат да предотвратят много нежелани ситуации, ако реагират навреме с отделяне на проблемните риби от другите.

Да се следи за прояви на агресия

Отглеждане на рибки в аквариум

Проявите на агресия са разнообразни, но ако се наблюдава внимателно какво става в аквариума, ще се открие не само причината за агресията, но и виновната рибка. Рибите обикновено се бият за територия, за партньор, за защита на потомството. Особено важно е да се наблюдава какво се случва при пускане на нова рибка в аквариума, защото това винаги предизвиква стрес при рибките.

Да се внимава за хищници

Случва се една риба да изяде друга, обикновено от по-малко агресивен вид. Тогава вината е на аквариста, който не познава хищниците сред рибите и е събрал несъвместими рибки на едно място. Има и риби, които не изяждат други, но увреждат части от тялото им, най-често перките, като откъсват цяла перка или части от нея. Опитните и запознати акваристи никога не допускат това да се случи, защото бързо се ориентират коя риба проявява хищническо поведение и кога нараняването е резултат от случайно стълкновение и реагират адекватно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest