miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Поддръжка на аквариума

Поддръжка на аквариума

Аквариум

Всеки нов акварист трябва да е запознат с трите правила за оптимална поддръжка на аквариума. Това са избягване на свръхпопулирането, прехранването и ръчното частично почистване на водата, така че филтриращата система да не откаже в определен етап. Ако се натъквате често на необяснима смърт на рибки или болни рибки, вероятно грешите в някое от трите представени отношения.

Най-базисната грижа за аквариума не отнема особено много време, особено ако е правилно инсталиран. Въпрос на навик на стопанина е да наблюдава всекидневно за здравето на рибките, както и да проверява температурата на водата.

Веднъж седмично се препоръчва да се измива вътрешната страна на аквариумното стъкло, да се смени 10-15% от водното съдържание и да се почистят външните повърхности. Макар да може да се прави на всеки 10 дни, далеч по-лесно за аквариста е да запомни фиксирана дата всяка седмица, на която се извършва почистване.

Ако аквариумът не е особено пълен с рибки и стопанинът внимава да не ги прехранва, въпросният почистващ процес може да се разреди дори на всеки две седмици. Смята се, че в този случай филтриращата система може да се справи добре със задачата да преработва водата.

В случаите когато се отглеждат рибки с голям апетит, сменяйте поне 50% от водното съдържание веднъж седмично. Покрай високата консумация резултатът е и високо количество отделени ненужни и токсични вещества.

Размерът на аквариума е от особено значение – докато по-големият обем осигурява повече постоянство на водното съдържание поради по-голямо разреждане на елементите, по-малките налагат по-често почистване, тъй като се замърсяват за нула време.

Хидровакуумът е най-оптималният инструмент за почистване на аквариума, използван от повечето акваристи. Той съдържа специално устройство за засмукване, прикачено към маркуч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest