miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво трябва да знаят собствениците на кучета

Какво трябва да знаят собствениците на кучета

Кучетата имат нужда от внимание
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Кучето е вероятно най-разпространеният домашен любимец и има защо. Но преди да станете собственик на куче е добре да знаете и какви отговорности поемате. Ето върху какво трябва да помислите, когато възнамерявате да предприемете отглеждане на куче.

1. Кучето има нужда от внимание

За разлика от котката, която се привързва повече към дома отколкото към собственика си, кучето ще ви обича безрезервно и ще се нуждае от вашето внимание. Ще подходите много егоистично ако си вземете пале, на което не можете да отделите достатъчно внимание за разходка на кучето.

2. Кучето има нужда от разходка

С изключение на дребните породи кучета, които не изискват всекидневни разходки, почти всички кучета трябва да се разхождат по 2 пъти на ден. Някои породи кучета, като Булдог например, са по-лениви и не се нуждаят от дълги разходки. Но има и други, особено ловните породи кучета, които обичат дълго време да скитат в търсене на приключения. От всичко това следва добре да се информирате каква порода куче е добре да си вземете. Вземете предвид и това дали ще можете да взимате кучето с вас, ако ви се наложи да отсъствате за по-дълго време (например ако сте в командировка) или дали ще има на кой да го поверите. Все пак едно е да помолите някой да храни котката ви и съвсем друго да го ангажирате с разходки на кучето ви.

3. Кучето има нужда от пространство

Собствениците на кучета трябва да имат предвид това. Ако живеете в малък апартамент, например гарсониера, ще е наистина жестоко от ваша страна да затворите в него някое голямо куче като Доберман или Санбернар. То ще се чувства като затворник в килия, който излежава присъдата си. Големите кучета не са подходящи домашни любимци за апартамент.

4. Кучетата боледуват

Собствениците трябва да водят кучетата на редовни ветеринарни прегледи

Да, за разлика от котките, които рядко става жертва на заболявания, кучетата боледуват. Най-малко защото, извеждани на разходка, те са подложени на различни вируси и бактерии. Различните породи кучета са податливи на различни кучешки заболявания. Трябва да се информирате добре за болестите, към които вашият нов домашен любимец е податлив, за да можете да разпознаете навреме симптомите им и да вземете своевременни мерки.

5. Кучето има нужда от ваксинации, реваксинации и обезпаразитяване

Редовните ваксинации на кучето ви, както и грижите по обезпаразитяването му са ваш личен ангажимент, ако искате да го дарите с дълъг и щастлив живот. Така че запомнете и това, ако планирате отглеждане на куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest