Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Помощ, котката ака навсякъде!

Помощ, котката ака навсякъде!

Понякога котките акат навсякъде извън тоалетната

Вашата котка ака навсякъде, само не в своята котешка тоалетна? Това разочароващо поведение на котката може да бъде изключително неприятно за собствениците на пухкавите домашни любимци.

Ключът към решаването на проблема е да разберете защо котката ви е престанала да ходи до тоалетна, където трябва, а се е преориентирала към мебелировката.

От всички места в дома изглежда, че килимите са популярни мишени за неподходящо изхождане от страна на котките. Има нещо в тази мека тъкан, което ги привлича. Може би защото килимите могат лесно да се месят или заради аромата им.

Котките често са загадъчни, така че стигането до дъното на проблема ще наложи внимателно наблюдение. Ще трябва да елиминирате потенциалните причини една по една, а след като откриете защо котката не ака в тоалетната, да се заемете сериозно със справянето.

В интерес на истината, най-честата причина котката да ака навсякъде не зависи от самото животно, а се дължи на медицински проблем. Обикновено ако животното дълго време е имало запек поради консумирането на повече суха котешка храна, моментът на облекчението може да го хване неподготвено и да свърши белята върху килима. При възрастните котки деменцията може да ги накара да забравят за навиците си.

Болката и дискомфортът също могат да накарат любимеца да се изходи на най-близкото и удобно място. Така че първото нещо, което трябва да направите, ако дресираната ви котка започне да се изхожда извън сандъчето си, е да я заведете на ветеринарен лекар.

Причината за проблема може да е и поведенческа. Ако котката не харесва новата си тоалетна или тя е поставена на неуютно или шумно място, тя може да предпочете да ходи по голяма нужда на дивана ви примерно.

Котката може да ака извън тоалетната си поради здравословни причини

След като котката ви е започнала да се изхожда извън котешката тоалетна, това може трудно да бъде спряно. Има няколко стъпки, които ще трябва да предприемете, за да нарушите този лош навик. Ще се наложи да я следите редовно, за да се справите с проблема.

Първо изчистете много добре мястото на произшествието, като поставите препарат със силна миризма. Почиствайте добре тоалетната. Дори се замислете дали да не я смените, ако проблемът е започнал, след като сте купили ново сандъче.

Също така можете да поставите котешката тоалетна на място, което причинява по-малко стрес при котката ви.

Котката ви може да има нужда от опреснителен курс къде трябва да се ходи до тоалетна. Повторете обучението, което сте приложили, когато сте взели малко коте у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest