miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Смяна на козината при котките - кога, защо, как

Смяна на козината при котките - кога, защо, как

Смяна на козината при котките

След като заглавието е привлякло вашето внимание, то или имате котка/котарак, или пък се замисляте да се снабдите с подобен домашен любимец. Може и просто да сте любознателни по натура, но да разнищим темата кога, защо и как котките сменят козината си и дали това трябва да ни притеснява. Като под притеснение се подразбира не дали ни "дразнят" всички котешки косми в дома ни, а дали смяната на котешката козина не крие някакви рискове за животното.

Природата се е погрижила смяната на котешката козина да се случва винаги при смяна на сезоните - лятна козина със зимна и обратното, но на практика има още редица фактори, които влияят върху това котките да се "преобличат". От особено значение е слънчевата светлина (според някои е температурата на въздуха, а не светлината) и подобна смяна на "тоалета" им става факт когато денят започне да става по-дълъг, а нощта по-къса. Така например при домашните котки смяната на косъма става през късната пролет, а при котките, които живеят на открито - чак през лятото.

Улични котки

Смяната на козината на котките се свързва и с периода им на разгонване, с настъпилите хормонални промени в тялото им като например по време на бременност, кърмене или пък кастрация. Съвсем спокойно може да се каже, че донякъде е постоянен процес. Т. е. в почти всички случаи ако видите, че козината на котката или котаракът ви започне да пада, то това не е причина за тревога.

Но, както казахме, в почти всички случаи. При положение че забележите, че козината на животинката ви започне да пада на цели "снопове" и се появяват оголени участъци, веднага се консултирайте с ветеринар. И не, не се "шашкайте"! Може би котешката храна, която предлагате на любимото ви животно, не съдържа достатъчно витамини - лесно можете да я замените с друга. Може котката ви да е нападната от бълхи - да, не е приятно, но това рядко крие сериозни рискове.

Смяна на котешката козина

Но също така, когато говорим за смяна на козината при котките, е възможно да става въпрос за сериозно заболяване, чието лечение е добре да започне веднага, ако искате да продължавате да се радвате на своя пухкав любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest