Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Какво трябва да знаят собствениците на котки

Какво трябва да знаят собствениците на котки

Стопанка на котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Няма нищо по-хубаво и зареждащо за един дом от това в него да живее коте. То разведрява обстановката и внася радост. За да носи само прекрасни мигове в живота на хората, които съжителстват с котето, е нужно те да са наясно с грижите за котката, които вървят редом с радостта домът да се обитава от този пухкав домашен любимец. Какво трябва да знаят стопаните на котки?

Възрастта на котката

Нужно е да се знае, че котките, отглеждани у дома, при добри грижи, живеят средно до 15-20 години, което означава, че стопаните трябва да съобразят този факт с бъдещите си планове.

Ако ще се взима за отглеждане малко коте, трябва да се знае, че то изисква много време и търпение. През деня котето има нужда от време, през което да бъде стимулирано да играе и стопанинът трябва да предвиди свободни часове, посветени на малкия домашен любимец.

Малките котета, както и малките деца, се будят нощем и изискват внимание от страна на стопаните, което е и част от времето им за обучение. Възрастните котки вече са живели в домашна среда и имат опит от съжителството със стопани, не изискват много време за обучение, но пък е възможно при тях да има котешки заболявания, за които няма информация, или особености в поведението.

Начин на живот на стопаните

Стопанин и котка прекарват времето си заедно

За да съжителстват успешно стопаните и котето, начинът им на живот трябва да се припокрива добре. Ако собствениците са ангажирани целодневно и водят много активен начин на живот, няма да успеят да отговорят на нуждите на своя домашен любимец от внимание. Прекалено възрастни или болни хора няма да могат физически да задоволят нуждите на котето от грижи и внимание, ако няма други членове на семейството, които да ги заместват в тези задължения.

Жилищна площ

Битува разбирането, че котките не се нуждаят от жилищна площ и могат да живеят и на съвсем тясно място със стопаните си. Това схващане е погрешно. Както всяко живо същество, котката също има нужда от жизнено пространство, нищо, че търси близкото присъствие на стопанина. Котките се нуждаят от подходящи места за леглото, играчките им, за купичките с храна и котешка тоалетна. Нуждаят се и от свободно пространство за игри, тъй като са пъргави и подвижни животни, особено малките котенца.

Бюджет за отглеждане

Този въпрос обикновено се подминава незаслужено. Котето се нуждае от постоянни средства за отглеждане. Грижите за котка са обвързани с финансова стабилност. Трябва да се предвидят нуждите от прясна и консервирана котешка храна, тоалетни принадлежности, постоянно лекарско наблюдение за обезпаразитяване, ваксиниране на котката, кастриране и лечение при нужда.

Други любимци или деца в семейството

Понякога децата не са добри стопани на котка

Както хората, така и домашните любимци невинаги могат да се разбират. При наличие на друго домашно животно осиновяването на коте е въпрос, който трябва да се обмисли добре и да се прецени дали е удачна такава стъпка. Трябва да се съобрази и характера на вече наличния домашен любимец, за да няма неприятни изненади както за хората, така и за животните.

Въвеждането дори на нов член на семейството трябва да се направи внимателно, за да не стресира котето, защото това е голяма промяна за него. Смяната на жилище, ремонт на жилището също са промени, към които животното трябва да привиква и стопаните на котка са отговорни това да става по най-безболезнен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest