Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Неонови рибки - хранене, развъждане, отглеждане

Неонови рибки - хранене, развъждане, отглеждане

Неонови рибки в аквариум

Неоновите рибки са много търсени аквариумни рибки. Естествената им среда е във водите на Амазонка. Тези рибки са малки, едва 4 сантиметра. По дължината на тялото им има синя ивица, а самите те са красиво обагрени. Неоновите рибки са няколко вида - черни, червени, като червените са най-едри и красиво обагрени.

Отглеждане на неонови рибки

Отглеждането на неонови рибки е лесно, защото са спокойни, не гонят другите рибки в аквариума, не гризат растенията по дъното. Те са красиви и създават хубавия вид на цялото обиталище на рибките.

Добре е да гледате неонови рибки в голям аквариум, поне 40 литра. Този вид рибки са стадни и затова трябва да са поне 5-6 броя в един аквариум. Ако са 10-15, тоест цяло стадо от тях, гледката е изключително ефектна.

Неонът е непретенциозна рибка. Единствената болест по нея е така наречената неонова болест. Предизвиква се от лоша киселинност на водата, която не е подходяща за този вид рибки. Температурата и водата са двете възможности на аквариста да изгуби рибките си.

Развъждане на неонови рибки

Неонови рибки

Размножаването на неоновите риби е трудно, за разлика от отглеждането. Необходими са знания и опит, за да е успешен размножителният процес. Когато двойката рибки е готова да хвърли хайвера си, тя трябва да се отдели от останалите рибки в отделен аквариум.

Трябва да се знае и с какви литри трябва да разполагат отделните двойки рибки. За обикновените неонки е достатъчен 10-литров аквариум, но за червените неонови двойки са нужни 50-60 литра. Нужно е да се помисли и за височината на съда. По-добре е да е висок, защото рибките се движат много бързо, когато хвърлят хайвера и трябва да има място за маневриране.

Температурата в аквариума трябва да бъде 23-25 градуса. На дъното трябва да има мрежичка, която да отдели хайвера, защото рибите го изяждат. Самото хвърляне на хайвера става обикновено сутрин и след като всичко свърши, аквариумът трябва да се затъмни. След 1 денонощие хайверът вече има опашка, а след 5 дни е оформено тялото на новата неонка.

Хранене на неонови рибки

Когато е в естествени условия рибката неонка се храни с растения, малки червейчета, ракообразни и ларви. В аквариум трябва да се осигури разнообразна храна, най-добре жива. Ядат най-често гранули и люспеста храна. Храненето на неонови рибки като количество трябва да се съблюдава - не повече от 1, 5-3% от общата им маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest