Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кожни заболявания при кучета

Кожни заболявания при кучета

Кожните заболявания често засягат ушите на кучето

Съществуват повече от 106 кожни заболявания при кучетата. Всъщност проблемите с кожата са сред най-честите причини, поради които собствениците на котки и кучета търсят ветеринарни консултации. Този вид заболявания причиняват изключителен дискомфорт на любимците ви, а понякога могат да бъдат и признак на други основни кучешки заболявания.

Кучетата са чувствителни към бълхи и могат да развият алергии, причиняващи сериозно кожно заболяване. Алергиите от бълхи могат да бъдат много тежки, дори те не се виждат на кучето. Домашни любимци с алергия към бълхи са алергични към слюнката на паразитите и получават силен сърбеж след ухапване.

Възможно е алергията им да прерасне в алергичен дерматит. Използването на продукти за превенция от бълхи под ръководството на ветеринарен лекар може да помогне за предотвратяване на сърбеж, свързан с кучешки кожни заболявания, породени от кръвосмучещите паразити.

Кучешката краста е кожно заболяване, причинено от няколко различни вида акари. Тя може да е и в резултат на инфекция от кърлеж, както и от някои видове акари, които се срещат в кожата и космените фоликули. Признаците на кучешката краста са загуба на козина, плешиви петна и рани. Заболяването причинява интензивен сърбеж с опадане на козината, зачервена кожа и рани.

При кожни заболявания къпете кучето със специален шампоан

Кучешката гъбична инфекция е силно заразна и може да се разпространи към други животни и хора. Важно е да потърсите съвет от ветеринаря, ако подозирате, че кучето има кожно заболяване. Заболяването може да доведе до тежки увреждания. Обикновено симптом е появяваното на големи плешиви петна в козината на любимеца ви. Лечението може да включва медикаментозен кучешки шампоан или перорални лекарства в зависимост от тежестта на инфекцията.

Кучетата могат да станат алергични към храната, която ядат. Хранителните алергии обикновено са към различните протеини, като най-често срещаните виновници са говеждото, млечните продукти, пилешкото месо и яйцата. Кучетата с хранителни алергии обикновено имат силен сърбеж по кожата на лицето, краката, ушите и около ануса.

Някои кучета също могат да имат стомашно-чревни признаци на хранителна алергия, включително повишено движение на червата и повръщане. За да диагностицирате хранителна алергия, вашето куче ще трябва да бъде хранено изключително с продукти без алергени в продължение на поне три месеца. Хранителният режим трябва да бъде консултиран с вашия ветеринар.

При кожни заболявания при кучето ви се обърнете към ветеринар

Бактериалните кожни инфекции често са усложнение, когато кучетата страдат от друга алергия, причинена от бълхи, околната среда или храната. Те могат да се появят и когато кучето надраска кожата си, позволявайки на бактериите да заразят раната. Вашият ветеринарен лекар ще може да определи вида на инфекцията и да я лекува съответно.

Кучетата, като хората, могат да имат пърхот. Той обикновено се причинява от суха кожа или дразненето ѝ. Явява се често кожно заболяване при кучетата. Качеството на кучешката храна също може да се отрази на кожата. Тъй като козината и кожата постоянно се изхвърлят и заменят, те имат голяма нужда от протеин. Диетата с висококачествени източници на протеини е от съществено значение за здрава кожа и козина. Доказано е, че диетите с високо съдържание на омега-3 мастни киселини съдържат определени витамини (например витамини от група В) и минерали (например цинк), които поддържат здрава кожа и козина при кучетата и премахват кучешки пърхот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest