miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Когато котката не спи и не яде

Когато котката не спи и не яде

Мария Д.Мария Д.
Джедай
84
Липсата на апетит при котките е лош знак.
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Спането и храненето са любимите занимания на котките. Тези животни прекарват голяма част от живота си в сън. А когато са будни, търсят нещо за ядене. Ако котката не иска да яде, трябва да ѝ обърнете внимание. Безапетитието и безсънието при котката са знаци, че нещо не е наред.

Колкото и да са грациозни, повечето котки са лакоми и поспаливи. Затова загубата на апетит и недоспиването при котките са сред първите симптоми за проблем. Нежеланието да се храни и да спи се дължи на различни неща.

Липсата на апетит не е характерна за котките и може да е признак на котешко заболяване. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да отхвърлите тази възможност. А ако мъркащият ви приятел е болен, лекарят ще му помогне да се оправи. С оздравяването на котката апетитът и желанието за сън ще се върнат.

Ако причината котка да не яде и да не спи не е болест, може да е стрес. Котките са животни, които са верни на навиците си и не обичат промените. Стресът при котките може да е причинен от появата на нов член на семейството, от липсата на любим човек, от появата на нов домашен любимец.

Ако сте сменили жилището си, това също създава голям дискомфорт на котката. Смяната на вида на котешката храна, на мястото или съдовете за хранене също може да подейства върху желанието ѝ да яде. С времето и обръщането на достатъчно внимание котката ще се върне към обичайния си режим.

Когато котката не иска да яде, се консултирайте с ветеринар.

Възможно е причината за нарушенията в съня и храненето да е желанието на котката да създаде поколение. При разгонване на котката някои екземпляри оставят всичко останало на заден план. В такъв случай се посъветвайте с ветеринар, който може да ви препоръча таблетки против разгонване или кастриране. С успокояването на хормоните ще се върне и желанието на котката да спи и яде.

Най-лошият вариант е да е дошъл моментът да се разделите с домашния си любимец. Загуба на апетит при котките се наблюдава и преди да умрат заради заболяване или от старост. Ако случаят е такъв, за съжаление, няма какво да направите. Прекарвайте колкото можете повече време с любимеца си, ако търси компанията ви, и го глезете с любимите му храни.

Младите котки също могат да създават проблеми с поведението си, без да са болни или стресирани. Котките са нощни животни и за тях е нормално да спят през деня, а да са активни през нощта. С времето свикват с нашия режим. Не оставяйте любимеца си да спи много през деня, а вечер си играйте, за да го изморите.

А за да се храни, трябва да откриете какво обича да яде. Някои котки обичат суха храна, докато други почти не я поглеждат. Ако любимецът ви не харесва какво му давате за ядене, може да е гладен и затова и да не спи. Разнообразието от видове и марки котешки храни е голямо и ще успеете да му угодите. Постепенно храненето на котката ще се нормализира, с него и съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest