miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Любопитни факти за котката Манул

Любопитни факти за котката Манул

Манул
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Манул е малка дива котка, известна със своя необичаен и възхитителен външен вид: сплескано и закръглено лице, набито тяло и пухкава козина.

Искате да разберете повече за тях? Прочетете статията, за да разберете любопитни факти за Манула.

Кръстени са на зоолога Петер Палас

Германският зоолог Петер Палас първи описва пухкавата дива котка още през 1776 г. Той я нарича Манул (Паласова котка) и предположил, че е предшественик на Персийската котка.

Имат необикновени уши

Някои хора смятат, че ушите на котката Манул са грозни, докато за други те са очарователни. Именно ушите, са една от най-отличителните и белези. Те са заоблени и ниско разположени. Освен това, помагат на котката да се предпази по-лесно, когато се крие или ловува, защото не стърчат.

Не са дебели

Дива котка Манул

Котките Манул обикновено тежат около 5 кг и са с дължина 60 см, което означава, че не са много по-големи от обикновената домашна котка. И все пак тяхната плътна козина ги прави да изглеждат много дебели.

Най-вероятно са далечни роднини на Бенгалската котка

Петер Палас смятал, че животното е свързано с Персийската котка, но не бил прав. Експерти са открили доказателства, че далечен роднина на Манула може да бъде Бенгалска котка.

Не са социални животни

Манул е известна като неуловима и прекарва голяма част от времето си, криейки се в пещери, пукнатини или изоставени дупки.

Не се харесват помежду си

Котките Манул може да са много пухкави, но не са най-сладките същества на света. Всъщност те са изключително агресивни.

Размножителният им период е кратък

Манулите само изглеждат дебели.

Котките Манул са в размножителен период между декември и март. Женските обикновено раждат между края на март и началото май, като бременността им е с продължителност 66-75 дни. Те раждат три или четири котенца, но понякога може да бъдат до осем котенца. Котенцата стават самостоятелни между четвъртия и петия месец, а когато достигнат девет-десет месеца, са достатъчно зрели, за да се размножават.

Капризни са по отношение на хабитата

Те живеят в Централна Азия, от западен Иран до западен Китай. В този диапазон те предпочитат студената и суха среда на скалисти степи и ливади, на височини до около 4500 м надморска височина.

Имат странни зеници

За разлика от други котки, зениците на котките Манул се свиват в малки кръгове, а не във вертикални процепи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest