miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Всичко за бъбречните камъни при кучетата

Всичко за бъбречните камъни при кучетата

При съмнения за бъбречни камъни при кучето посетете ветеринар
Бутилка за пиене на вода за кучета-9%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Бъбречнокаменната болест почти винаги се асоциира с болка – и не само. Състоянието е животозастрашаващо, ако не бъде лекувано своевременно. Оптимистично е да кажем, че може да предотвратим развитието на заболяването, стига да сме достатъчно запознати с проблема.

Нека започнем с кратко обяснение какво точно представляват бъбречните камъни при кучетата, асоциирани със заболяването нефролитиаза. Най-често това е сбор от уратни кристали, блокиращи определен участък от отделителната система – бъбреците, уретерите, пикочния мехур, уретрата.

Всяко куче и котка има потенциал да развие заболяване при подходящите условия, но някои породи са по-уязвими от други. Сред кучешките породи това са Йоркшир териер, Пудел, Ласа Апсо, Английски булдог, Далматинец. Образуването на нефролитите е резултат от повишени нива на калция в кръвта или урината, комбинирано с алкализираща урината диета.

Симптомите на бъбречните камъни при кучетата варират – голям процент от кучетата нямат клинични прояви до много късен етап. Възможно е дори камъните да бъдат открити случайно от ветеринаря, докато преглежда животното. Сред по-видните клинични признаци са кръв в урината, повръщане, инфектирани пикочни пътища, болка при уриниране и малки количества урина. Има два типа бъбречни камъни – активни и неактивни. Първите са инфектирани имат тенденция към увеличаване, което в определен етап довежда до обструкция както на кръвотока, така и на пътя на урината.

Диагностицирането на нефролитиазата от ветеринарния лекар се случва с помощта на ултразвукова техника, рентген, анализ на урината. Лечението на бъбречните камъни при кучетата може да бъде чисто медикаментозно спрямо характера на образуваните камъни, давайки шанс те да се разградят малко по малко. Препоръчително е кучетата с активни камъни да преминат през хирургическото им премахване.

При бъбречни камъни изберете подходяща диета за любимеца си

За да предпазим любимата ни животинка от това страдание, трябва да започнем с внимателен избор на диета. Трябва да се стараем към минимизиране на количествата пурини в кучешката храна, тъй като при разграждането си в тялото се метаболизират в урея. Освен пурините, старайте се да намалите алкализиращите урината храни – соя, овес, люцерна, ечемик. Макар вегетарианските опции да са бедни на пурини, те сами по себе си трудно задоволяват нуждите на животното.

Нефролитиазата е опасно за четириногото ви заболяване – забелязването дори на най-дребния симптом отрано е ключово за излекуването му. Във ваша помощ са регулярните ветеринарни прегледи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest