Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Счупена опашка на куче

Счупена опашка на куче

При счупена опашка на кучето ще забележите промени в поведението му.

Кучешката опашка служи за баланс и комуникация на кучето. Тя му помага да предаде информация на други кучета, да плува в права линия, като я използва като кормило, и ви позволява да разберете, когато е уплашено, щастливо или иска нещо от вас. С други думи кучешката опашка издава езика на тялото на кучето. За съжаление, кучетата често страдат от наранявания на опашките, което може да им причини болка и да им попречи да общуват правилно с хора и други кучета.

Опашката на вашето куче може да се нарани по различни начини. Всеки изисква различна стратегия за лечение. Някои от най-често срещаните видове наранявания са порязвания, ожулвания, кожни заболявания при кучетата, навяхване, увреждания на нервите и счупвания.

Най-сериозен проблем за любимеца, а и за самите вас, може да е счупването на опашката на кучето. Този вид нараняване често се случва, когато опашката на кучето е настъпена, притисната от врата или ако е издърпана прекалено силно.

Счупените опашки често са изключително болезнени за вашия любимец, затова е необходимо незабавна намеса от страна на ветеринар. Обикновено не е възможно да се постави гипс върху счупена опашка на куче, така че възможностите за лечение са относително ограничени.

Въпреки това счупени и изкълчени опашки обикновено се лекуват с времето, почивка и защита. Но често остават за постоянно пречупени на повреденото място.

Разнообразие от различни симптоми и признаци може да покаже, че кучето ви страда от нараняване на опашката. Някои от тях са по-очевидни от други, така че трябва да сте наблюдателен, за да дадете на кучето си най-добрия шанс да се излекува напълно.

Някои от най-честите симптоми за счупване на опашката при кучетата включват носенето на опашката в необичайна позиция, размахването на опашката само на една страна, промени в походката, постоянно облизване или дъвчене на опашката. Също така ако кучето не дава да пипате опашката.

При съмнения за счупена опашка на кучето ви обърнете се към ветеринар.

Възможно е и окапването на козината на опашката, поява на неприятни миризми, идващи от наранената опашка, инконтиненция.

Местоположението на фрактурата определя колко сериозен е проблемът и как ще се лекува. Ако фрактурата е разположена на върха на опашката, тя обикновено се лекува добре без никакво лечение.

Ако костите в опашката са смачкани, може да се наложи ампутиране на част от нея. Наранявания близо до основата на опашката често включват увреждане на нервите и са по-сериозни. При тях е възможно да се наложи операция и медикаментозно лечение.

Ако си имате работа с блъснато куче или пале, което е паднало лошо, отведете го до ветеринарния лекар, за да има пълен преглед. Неговата опашка може да не е единственото нещо, което се нуждае от внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest