Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Почистване на зъбите на кучето

Почистване на зъбите на кучето

миене на кучешките зъби

Да си кажем честно, да си стопанин на куче, не е лесно. Не е чудно, че покрай всичките отговорности, свързани с отглеждането на любимеца, често забравяме нещо важно – грижата за кучешките зъби. Добрата новина за кучетата е, че те не развиват почти никакви кариеси, за разлика от човешките си стопани.

Въпреки това занемаряването на оралната хигиена на кучето може да доведе не само до лош дъх и жълти зъби – има за какво да се притеснявате. Пренебрегването на грижата за зъбите на любимеца ви може да доведе до животозастрашаващи инфекции и проблеми, включително сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

Ако кучето ви може да мие собствените си зъби, можете да спрете да четете тази статия и да започнете да публикувате видеоклипа в YouTube – определено ще станете изключително известни. Ако сте от останалата част от хората, трябва да се снабдите с четка за зъби с мек косъм (можете да вземете и специална за кучешки зъби от ветеринарен магазин), малко стратегия, както и малко повече търпение.

Последно е, защото най-вероятно вашето куче няма да хареса отначало процедурата по миенето на зъбите, но с времето можете да я направите приятна и за двама ви.

Опитайте да изберете време за миенето на зъбите на кучето след дълга и изморителна тренировка или разходка, след които кучето е изморено и не му се движи повече, а желае да лежи на спокойствие. Също така не прекалявайте с четкането първите няколко пъти. Започнете бавно и спрете, ако кучето ви проявява прекалена нервност по време на процедурата. Бавно увеличавайте времето на четкане с всеки изминал ден, докато любимецът ви свикне. Не забравяйте да говорите успокоително и приятно по време на четкането и да наградите кучето си с лакомство след това. Не след дълго то трябва да започне да се радва на миенето на зъбите.

почистване на зъбите на кучето

Най-добре е да започнете да миете зъбите на кучето, докато е още малко. Не се притеснявайте и ако вече е възрастно. Все още може да бъде научено.

Никога не използвайте обикновена човешка паста за зъби. Повечето съдържат флуорид, който е отровен за кучетата. Можете да намерите паста за зъби, предназначена за кучета, в повечето магазини за домашни любимци.

Самото четкане на зъбите не е по-различно от това, което ви вие сами практикувате. Правете бавни кръгообразни движения на горните и долните зъби, като не забравяйте да масажирате и венците. Четкайте поне три минути.

За по-добра орална хигиена на вашето куче, посъветвайте се с ветеринар. Той ще ви препоръча специфични синтетични кости и играчки за дъвчене, които са създадени специално за почистване и укрепване на зъбите и венците на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest