miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за кучето след кастрация

Грижа за кучето след кастрация

След кастрация кучето може да е замаяно

Кастрацията на кучето се извършва под пълна обща упойка. Благодарение на нея вашият домашен любимец може да е сънлив и малко неустойчив през следващите 12-24 часа. През това време кучето трябва да бъде оставено да си почива на спокойно, топло (не прекалено горещо), удобно място, без течение. Следете го от близо.

След операцията кучето може да се изкуши да оближе раната си, но това може да забави заздравяването и да предизвика инфекция. Затова е необходимо да му поставите специална яка. Трябва обаче да я махнете, преди любимецът ви да се нахрани.

Раната трябва да се проверява ежедневно за болка, подуване или отделяне. Нормално е за първите 24 часа след кастрация на кучето да се видят няколко капки кръв. Ако има нещо повече от това, трябва да се свържете с ветеринарен лекар, за да може да провери раната на кучето. Проверете дали мястото на операцията е добре заздравяло и в раната няма дупки, а конците са на мястото си.

Не нанасяйте нищо върху раната и не я почиствайте, освен ако не е ви е даден подобен съвет от ветеринарния лекар. Насрочете час при него след седмица, за да получите професионално мнение дали раната зараства.

Нормалният апетит на кучето ви трябва да се върне от 24 до 48 часа. Ако след този срок желанието на хранене не се възстанови, това може да означава инфекция, така че потърсете съдействие от лекаря на любимеца си.

Първите няколко дни след кастрирането на кучето, му давайте богата, но лесно смилаема кучешка храна. От човешките храни подходящи са варено пиле и варен ориз или бяла риба. След пълното възстановяване трябва да намалите редовния порцион на кучето. След кастрация неговият метаболизъм ще се забави, така че то може да напълнее. Давайте му около една втора от обикновеното количество.

След кастрация осигурете на кучето лека храна

Внимавайте какви грижи за кучето след кастрация прилагате. Не предприемайте къпане на кучето поне две седмици след операцията и в никакъв случай не му давайте да се мокри. Това увеличава риска от инфекция. Едва след разрешение от ветеринаря и пълното зарастване на раната можете да изкъпете любимеца си.

Също така не му позволявайте да тича или скача за поне три седмици. Раната трябва да е напълно заздравяла, преди любимецът ви да се завърне към обичайните си игри.

Внимавайте за признаци на опасност. В частност, внимавайте за летаргия, намален апетит и продължително повръщане или диария при кучето. Обадете се на ветеринарния лекар, ако някой от тези симптоми продължи повече от един ден след операцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest