Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да пикае, където ѝ падне

Как да отучим котката да пикае, където ѝ падне

Котката пикае, където ѝ падне
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Имате голям проблем – вашата котка, която е вече обучена за котешката тоалетна, внезапно започва да пикае, където ѝ падне. Вие, разбира се, сте на края на търпението си. Колкото и да обичате пухкавата животинка, на моменти ви се иска да ѝ извиете врата или най-малко да отворите вратата и да ѝ дадете начален старт. Разбира се, това са краткотрайни чувства, породени от емоцията и неприятната миризма върху новия ви килим примерно.

Важно е да знаете, че в такива случаи нещо не е както трябва и вашата котка се чувства също толкова нещастна, колкото и вие. С уринирането на различни места в дома любимецът ви иска да ви каже, че нещо не е наред. Има причина за това поведение и от вас зависи да разберете каква е и колко ще продължи.

Най-честата причина, поради която котката пикае в къщата, и първото нещо, което трябва да помислите, е медицински проблем. Ако вашата добре обучена котка изведнъж започне да пикае на произволни места, посещението на ветеринарен лекар е първото нещо, което трябва да направите. Причините могат да са разнообразни, но най-честите сред тях са бъбречна или бактериална инфекция, диабет или болка.

Също така котката може да не ходи до тоалетна, където трябва, ако има нещо нередно със сандъчето ѝ. Почиствайте го редовно, не го поставяйте в тъмни и влажни помещения или до уреди, които могат да изплашат животното (перални, прахосмукачки). Уверете се, че тоалетната е далеч от храната на котката и че до нея няма силно миришещи препарати.

Котката може да започне да пикае, където ѝ падне, ако има поведенчески проблеми. Такива се появяват, ако има промени в дома ви, нов член на семейството или още един домашен любимец.

Никога не крещете и не използвайте физическа сила, ако котката ви направи беля. Това няма да реши нищо, само ще я направи по-стресирана. Нали не искате да се страхува от вас. Използвайте меки, успокояващи тонове, когато говорите с котката си.

Защо котката пикае, където ѝ падн

Когато тя използва котешката тоалетна, наградете я с милувка или някое лакомство. Погалете я и ясно покажете, че сте щастливи, че е използвала сандъчето си. Това е много важно и работи добре. Хваленето ѝ, когато действа правилно, ще ви даде по-добри резултати, отколкото да викате или да я наказвате. Опитайте се да запазите спокойствие и да направите най-доброто за вашия любимец.

Не забравяйте веднага да изчистите напиканото място, за да не се утаи миризмата от котешката урина. Използвайте препарати със силна миризма. Можете да си направите такива в домашни условия. Сварете портокалови или лимонови кори. Оставете ги да престоят два часа, докато се охладят. След това с водата напръскайте напиканото място и въобще стаята, в която котката се е изпикала. От една страна, стаята ще мирише приятно на цитруси, а от друга, котката, която мрази този мирис, няма да повтори белята си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest