miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Ядат ли котките сладко?

Ядат ли котките сладко?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
84
Котките ядат ли сладко
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са сред най-предпочитаните домашни любимци. Те са царе както на домовете, така и на сърцата ни. Присъствието им създава уют, а мъркането им носи успокоение, толкова необходимо в забързаното ни и напрегнато ежедневие. Затова не е изненада, че искаме да им се отблагодарим със съответните грижи и внимание.

Ако и вие обичате котката си и да искате да я поглезите с нещо за хапване, не ѝ давайте сладкиши. Въпреки че пухкавият ви приятел може да хапне кроасан, малко кекс или вафла, няма да усети вкуса на сладкото.

Ние, хората, приемаме сладките неща като награда и сме склонни да глезим със сладкиши и домашните си животни. Но за котките това е не само излишно, а и вредно.

Котките са строго месоядни животни. Липсва им ген, разпознаващ сладкото и срещащ се у всички всеядни и тревопасни животни. Рецепторите за сладко у котките са закърнели в резултат на протеиновата им диета. При мъркащите ни приятели не е открит и важен чернодробен ензим, подпомагащ разграждането и използването на въглехидратите. Заради тези особености на котешкия организъм домашният ви любимец не усеща вкуса на сладкото.

Котките не усвояват въглехидратите, а разчитат на белтъчините и мазнините. За тях сладкишите са излишни. Дори и котката да проявява желание да яде сладко, не е добре да се поддавате на този каприз. Много котки обичат кремове или сладолед, но сладкото води до затлъстяване. Освен това животните посягат към кремовете заради съдържащи се в тях белтъчини, а не заради сладкия вкус, който е толкова изкушаващ за хората.

По-голямата част от котките въобще няма да опитат сладкото. Но има някои, които ядат с удоволствие. Това се дължи на другите вкусове на храната, които котките могат да усетят, а не на сладостта.

Малките котета са много любопитни и непредубедено изследват заобикалящия ги свят. Те искат да опитат от всичко, което ядете. Можете да им давате по някоя хапка, но не прекалявайте.

Човешката храна не е полезна за котките, защото може да доведе до стомашни разстройства и вече споменатото наднормено тегло, от което страдат много домашни котки. Ако любимецът ви е сред малкото котки, обичащи сладко, се посъветвайте с ветеринарния лекар какво и по колко можете да му давате, за да не навредите на здравето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest