Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да накараме кучето да не пикае вкъщи

Как да накараме кучето да не пикае вкъщи

кучето се е изпикало вкъщи

Взимането на куче у дома може да е много забавно. Първите няколко седмици обаче могат да бъдат доста неприятни. И вие, и кутрето трябва да свикнете с живота един с друг. За повечето кученца това означава да се учат какво е редно и какво не, както и на най-обикновени хигиенни навици, като това къде да се облекчават по малка нужда.

Бързо ще изгубите първоначалното си въодушевление от новия любимец, ако цялата къща започне да мирише… да кажем на кучешка тоалетна. Някои кучета просто не знаят къде трябва да отидат. Други се опитват да претендират за различни места в къщата ви, където оставят аромата си. Така или иначе най-важното нещо, на което трябва да научите вашето куче, е на това как и кога да ходи тоалетната навън.

Преди да започнете с обучението на кучето, важно е да сте подготвени. Всеки път, когато кучето ви се изпикае на правилното място, го възнаграждавайте. Точно затова винаги носете в себе си лакомства за награда. Пригответе си почистващи консумативи, нещо основано на ензим, който не оставя миризми, след като кученцето пак е съгрешило и е препикало любимия ви килим. Въоръжете се и с търпение. Лесно е да се разочаровате, ако кучето не се научи веднага. Но ако запазите спокойствие, в най-скоро време това ще е само лош спомен и отново ще се радвате с пълни сили на домашния си любимец.

Важно е да се спомене, че в редки случаи кучето може да има здравословен проблем и затова да пикае в къщата. Заведете го на ветеринарен лекар, за да сте по-спокойни.

След като уточнихме тези важни детайли, ето и два сигурни метода, чрез които да научите кучето си да ходи до тоалетна навън.

Метод 1 – До тоалетна по график

куче се изпикава навън

Стъпка 1 – Веднага след като кучето се събуди, го изведете навън, дори и ако не сте напълно убедени, че е съвсем будно. Дръжте го навън, докато се изпикае, и веднага му дайте за награда лакомство. След като кучето се научи да ходи само навън до тоалетна, наградите ще станат излишни.

Стъпка 2 – Давайте храна на кучето всяка сутрин по едно и също време. Заедно със закуската давайте и купа с вода. Изведете кучето отново от 5 до 20 минути след закуска.

Стъпка 3 – Следете, кога кучето пие вода. След като го направи, изчакайте 20 минути и го изведете навън.

Стъпка 4 – Сервирайте вечеря по едно и също време всяка вечер. Изведете кучето отново след вечеря. Не давайте вода на любимеца си след вечеря, за да намалите вероятността от злополука.

Метод 2 - Без миризма

Стъпка 1 – Подгответе се и си купите почистващ препарат, направен специално за урината на куче. Редовно почиствайте, за да не останат следи на мястото, което вашето куче е препикало.

Стъпка 2 – Почистете незабавно. Ако изобщо е възможно, не позволявайте миризмите да се задържат. Колкото по-бавно премахвате урината, толкова по-трайна ще е миризмата ѝ.

Стъпка 3 – Почиствайте урината с парцал, а след това го изнесете навън, когато изведете кучето на разходка. Оставете до някое дърво, докато трае разходката, за да може кучето да го помирише и да отиде именно там до тоалетна. Дайте на кучето награда при такъв случай.

Стъпка 4 – Напръскайте мястото на инцидента с оцет или специален почистващ препарат, взет от ветеринарна аптека. Важното е мястото да мирише неприятно на кучето и то да не ходи повече там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest