Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да науча котката да не хапе?

Как да науча котката да не хапе?

Не позволявайте на котката да ви хапе

Котките имат много добродетели. Те са много умни животни и като цяло лесно се привързват към човек, дарявайки го с любовта си. Въпреки това могат да имат неприятно поведение, като хапане и драскане, навици, които някои котки обикновено практикуват, докато играем с тях.

Въпреки че много стопани понасят тези, да ги наречем любящи захапвания, не трябва да се забравя, че това поведение може да доведе до неудобни ситуации с гости, особено ако са включени деца. Затова е добре да научим котката да не хапе. Преди да си коментираме обаче, нека си изясним защо котката хапе?

Има няколко основни причини, поради които котките хапят. Те могат да бъдат органични или заболявания, които могат да предизвикат агресивно поведение при котките. Например хипертиреоидизъм или котешки имунодефицитен вирус. Ако атаките на любимеца ви се сторят нелогични и безпричинни, незабавно посетете ветеринар.

Котките могат да хапят и когато са уплашени, когато се почувстват пренебрегнати и не им се обръща внимание. Най-често обаче хапят, когато се самозабравят в играта си с нас и се появява вродената им агресия.

Както и при повечето поведенчески проблеми, най-добри резултати се получават, ако проблемът се коригира рано, когато котката все още е малка. Да знаете как да възпитавате малкото коте, невинаги е лесно и отнема време и търпение.

Важно е обаче никога да не поощрявате хапането им и да спрете с играта, когато това стане. Така котето ще разберете, че не е хубаво да се държи по този начин.

Ако не се получи, има какво да направите. Спрете играта, вземете котката, поставете я в друга стая и си тръгнете. Това ще помогне на любимеца ви да направи ясна връзка между ухапването и края на забавните игри.

Не бива да забравяте и че котките просто обожават да играят. За тях е полезно да са в движение. Занимавайте се с тях, но не забравяйте да не използвате ръцете си като играчка. По-добре им вземете такава от близкия магазин за домашни любимци.

Ако вашата котка ви атакува извън играта, тя вероятно име неизразходвана енергия. Прекарайте време, играейки с нея, докато видите, че е уморена. Ако реагира на други играчки, лазерната показалка е добър вариант.

Научете се да разбирате кога котката ви иска да бъде сама. Понякога, когато на любимеца ви му се спи, последното нещо, което иска, е да ви обръща внимание. За да се отърве от дразнители, може да прибегне до краткотрайна агресия, като ви захапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest