Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Размножаване на декоративни зайци

Размножаване на декоративни зайци

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
171
Декоративни зайци

Декоративните зайци са добре представени в света на домашните любимци и отглеждането им е не по-трудно от отглеждането на другите декоративни гризачи. Те са забавни, симпатични, и, ако не внимавате, са способни светкавично да напълнят дома Ви с нови зайчета! Така де - изразът Плодят се като зайци не е абстрактно словосъчетание!

Ако сте решили, че искате домашните Ви любимци да създадат и поколение, това са добри новини! Нужно е само да знаете кое кога и как се случва и какво да очаквате, когато става дума за размножаване при декоративните зайци.

Разгонване при декоративните зайци?

Половата зрялост при декоративните зайчета настъпва обикновено около 6-ия месец от живота им, но не е изключение и 4 - 5-месечни животни да са готови за възпроизводство, а близкото съжителство с индивиди от другия пол може да ускори процеса още повече!

В никакъв случай обаче не е препоръчително да ги оставите да се оплождат и забременяват на тая възраст - ако забележите признаци на разгонване при декоративните зайци, разделете ги и почакайте да навършат поне 6 месеца!

Самите признаци на разгонване се делят на две групи - поведенчески и физиологични, но така или иначе вървят в комплект, а и да пропуснете разгонването при декоративните зайците е доста по-трудно, отколкото да го разпознаете! Нетипични капризи към храната, намален апетит, изнервеност и агресивност са основните симптоми, че животинката навлиза в период на разгонване, а в добавка към всичко това мъжкият издава и звуци, по-характерни за гълъб или гугутка!

Въртенето около краката Ви също е признак на разгонване при женските, както и гнезденето. Категорично потвърждение за разгонване ще получите, когато женската ляга по корем и повдига задницата си при докосване по гърба. Ако пък мъжкият се качва върху вещи - например топки, плюшени играчки и т.н. - то не се съмнявайте: и той няма търпение да се заеме с ролята си на оплодител.

Декоративно зайче, готовото за размножаване.

С тромавия термин разгонване се обозначава навлизането на животното в период на готовност за зачеване. Разгонването е характерно само за женските животни - мъжките при всички животински видове са в постоянна готовност за оплождане. Факт е обаче, че в периодите на разгонване на женските мъжките животни също навлизат в състояние на повишена хормонална активност и сексуално напрежение - което погрешно също бива наричано разгонване.

Но доколкото целта на тая статия не е да променя формирани с десетилетия нагласи и термини, продължаваме да използваме термина разгонване и за двата пола!

И така - животните са на повече от 6 месеца, разгонени са, а Вие нямате нищо против да отгледате и поколението им! Какво да правите, ако целите размножаване на декоративни зайци?

Оставете животните в обща клетка - всичко останало е тяхна работа! В процесите на оплождане и зачеване зайците рядко бележат пропуски, така че няколко часа занимания са основателна причина да смятате, че малките зайчета са на път. Дали оплождането е факт обаче може да се разбере категорично едва на 8 - 9 ден след срещата между влюбените.

В тоя период установяването на бременност при декоративните зайци може да се извърши с ултразвук. Около 14 ден бременността може да бъде проверена и чрез палпиране (опипване с пръсти) - фетусите вече би трябвало да се усещат. Този метод обаче е обратното на препоръчителен - вероятността да увредите неродените зайчета е реална, а стресирането на бъдещата майка е гарантирано!

Самата бременност трае около 30 дни (от 28 до 32 ), през които бременната зайка трябва да получава специални грижи! Най-добре е да преместите женската в отделна клетка още след заплождане на зайците, или най-късно няколко дни след него. След първите 10-ина дни избягвайте да я пипате и местите излишно и в никакъв случай не я стряскайте - едно рязко отскачане може да доведе до сблъсък с трърда повърхност, а това може да причини аборт!

Поддържането на безупречна хигиена в клетката е задължителна грижа за заека. Но самото почистване на заешка клетка трябва да се извършва внимателно, без животното да бъде бутано и стресирано. Менюто на зайката също трябва да бъде съобразено със състоянието ѝ - изисква се разнообразна, пълноценна храна за заек, също и минерални и витаминозни добавки в достатъчни количества.

Разгонването при декоративните зайци протича с издаване на много звуци.

В зоомагазините се предлага всичко необходимо. С наближаването на момента зайката сама ще оформи гнездо, в което да роди и отглежда малките си. Можете да ѝ помогнете в начинанието, като и осигурите достатъчно материал за настилане на гнездото - най-добре сено. Имайте предвид, че бъдещата майка ще покрие гнездото и с пух от собствената си козина - това е нормална практика при гризачите! В дните около раждането майката трябва винаги да има на разположение прясна питейна вода!

Раждането е много ключов момент от размножаването на декоративните зайци. То се случва най-често през нощта или в ранните сутрешни часове и по правило преминава безпроблемно, приключвайки в рамките на 1 час. Основното, което се иска от Вас преди, по време и след раждането, е да осигурите на зайкинята пълен покой. Броят на новородените зайчета обикновено е 6 - 8, но нерядко достига и до 12. Раждат се голи и слепи, като бързо се покриват с козина, а около 10 - 12 ден се отварят и очите им.

Всякакви игри и закачки с тях преди това, особено в часовете след появата им на бял свят, са силно нежелателни - женските зайци имат склонността да убиват малките си, ако решат, че нещо в миризмата им не е наред! Ако обаче сред новородените зайчета има и мъртви, задължително ги махнете, преди майката да ги е усетила - наличието на мъртви сред новородените може да я провокира да унищожи (изяде) и живите! Ако се налага да докосвате новородените, задължително първо натрийте ръцете си с настилката от клетката!

До края на третата седмица бебетата се нуждаят единствено от млякото на майката, а след това преминете на смесено хранене на малки зайчета. Те ядат, но продължават да бозаят. След четвъртата седмица могат да оцелеят и на самостоятелно хранене, и, общо взето, са готови за самостоятелен живот!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest