Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Грижа за очите на котката

Грижа за очите на котката

Котките също страдат от проблеми с очите

Очите на котката са също толкова деликатна зона от тялото, колко и човешките. И котето може да страда от същите очни болести, каквито се получават при човека. Затова е необходимо да се полага системна грижа за очите на котката. В какво се състоят те?

Редовна грижа за очите на котката

Стопанинът трябва редовно да преглежда очите на котката си за наличие на евентуални признаци за очни заболявания при котките. Здравото котешко око е чисто и ярко, а пространството зад ириса е бяло. Зениците на котката са еднакви като големина.

В пространството между очната ябълка и клепача се вижда малко течност, тя е нормално състояние, служещо за лесното плъзгане на клепача и изпълнява и защитна роля. Вътрешността на здравия клепач при котето е розова на цвят.

Самото коте не проявява никакви признаци за проблеми с очите. При това положение единствената грижа за очите си остава само редовното почистване на коричките, които се събират в ъгълчето на котешкото око. Това се прави с чиста марля, навлажнена със сребърна вода за дезинфекция.

Окото се почиства като се избърсва леко без натиск, за да се отстрани коричката. Това почистване може да се извърши и с охладена преварена вода. Другата грижа, която е задължение на стопанина, е да се води котето редовно на прегледи при ветеринар, където да се преглеждат котешките очите.

Признаци за очни заболявания при котките

Преглеждайте очите на котката за проблеми

Котката има очно заболяване или друг проблем с очите, ако се забелязват следните симптоми:

• Наблюдава се сълзене на котешките очи;

• Вътрешната страна на клепача е променила цвета си в червено или бяло;

• Коричките в ъглите на котешките очи са прекалено твърди;

Козината на котката показва следи от сълзене;

• Едното или двете очи на котето са затворени;

• Очите са помътнели или са променили цвета си;

• Вижда се трети клепач.

В поведението на котката също настъпват промени. То може да трие очичките си или постоянно слага лапите си пред тях. Това значи, че го тревожи нещо, свързано с очите.

Очни заболявания при котките

Грижата за очите на котката включва посещение на ветеринар.

Конюнктивит - това котешко заболяване е от най-често срещаните както при хората, така и при котките. Тогава очите се подуват и зачервяват, може да изтича секрет. Причините за конюнктивит при котките са заради попадане на чуждо тяло в окото, или в резултат на заразно заболяване. Лекува се сравнително бързо, но е задължително посещението при ветеринар.

Кератит - това очно заболяване представлява възпаление на роговицата на окото. При това възпаление очните роговици се зачервяват и сълзят.

Катаракта - както при човека, така и при котката може да се наблюдава катаракта на окото. При това заболяване очната леща помътнява, окото изглежда като опушено или бяло на цвят. Такова заболяване е симптом на възможен диабет при котката.

Глаукома - също както при хората, това заболяване се характеризира с повишаване на очното налягане. В резултат роговицата става тъмна на цвят, а окото по-голямо. Изисква се спешна намеса на лекар, за да се предотврати ослепяване.

Болна ретина - такава възможност се появява при дегенеративни промени и също изисква лечение, защото създава опасност от частично или пълно ослепяване.

Изтичане на сълзи - при запушен слъзен канал, от окото текат сълзи. Необходимо е ветеринар да лекува проблема.

Лечение на очните болести при котките

Най-често лечение на очните болести при котките се извършва с капки и мехлеми. Важно е стопанинът да не предприема самолекуване, а да остави тази грижа на лекар. Сериозните състояния налагат и очни операции, както при хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest