miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Дерматофитозата при конете

Дерматофитозата при конете

Дерматофитозата е разпространена сред конете

Има няколко наименования за гъбичния дерматит по конете – дерматофитоза, трихофития, микроспориоза (на англ. ringworm). В крайна сметка става дума за подобен тип организми. Въпросните се разрастват щедро по ширината на козината на коня и кожата, хранейки се с наличния там кератин.

Симптоми на дерматофитозата при конете

Ранните фази на заболяването могат да минат почти незабелязани покрай неопитно око. Обикновено става въпрос за малки събрани туфички козина с подлежащи подувания, рядко съпътствани и със сърбеж. Много хора си представят кожни лезии с кръгла форма, но дерматофитозата има най-различни проявления. Туфичките засегната козина скоро след заразата падат и оставят след себе си голи участъци, чиято кожа е олющена и суха. Възможно е месец по-късно след оголването да прорасне частично нова козина.

Дерматофитозата при конете има много лица – затова е добре да оставите на професионалист да диагностицира какъв точно е причинителят на кожното раздразнение, опадалата козина, сърбежа и т.н.

Някои собственици на коне предпочитат да започнат направо с лечението, за да предотвратят по-нататъшната зараза и напредване на кожното раздразнение. Макар да не е оптималната опция, това е сравнително безопасен вариант – поне докато не получите нужната диагноза от ветеринарен лекар.

Засегнатите участъци са навсякъде по тялото, но най-засегнати са районите, където има продължително търкане на ремъци – хамут, седло и т.н. Протърканата кожа на коня е отворена врата за навлизане на гъбичките. Младите кончета са по-уязвими от възрастните поради ниския си локален имунитет, затова и експресираните симптоми на дерматофитоза при тях имат по-агресивен вид.

Дерматофитозата е силно инфекциозно заболяване

Дерматофитозата плъзва изключително лесно от едно животно на друго и няма претенции относно вида – наблюдава се при коне, кучета, говеда, човек. Периодите с най-ярки прояви на заболяването са есен, зима и ранна пролет. Не се безпокойте за коня си – заболяването никак не е близо до смъртоносно, но дори най-малкият контакт осигурява разпространяването му.

Това включва и общи ездачни приспособления. Още по-големият проблем е, че спорите на гъбичките оцеляват повече от година, скрити между пукнатини в дървените повърхности на конюшната/животновъдното помещение. Това обяснява мистериозната поява на дерматофитоза при коне, настанени в неизползвано скоро помещение. Препоръчва се конете да не споделят ездачна екипировка, тъй като по време на тренировка търкането и изпотяването създават оптималната среда за гадинките.

Как да се справим с дерматофитоза?

При съмнения за дерматофитоза се консуктирайте с ветеринар

Ако имате съмнения за кон с дерматофитоза, първата стъпка е да го изолирате в друго помещение, за да не разпространява заразата. Претъпканите с животни конюшни увеличават риска от зараза. Не се занимавайте с чесане на козината – така само ще спомогнете на спорите да обхванат повече райони от телесната повърхност. Както споменахме по-рано, споделянето на ездачни принаджлености не е добра идея. Не предприемайте езда със заразения кон, за да не го раздразвате допълнително с ремъците, опрени в кожата. Когато извикате ветеринарният лекар за преглед на животното, предложете да вземе проби от другите живеещи в близост животни. Сигурна диагноза ще получите след десетина дни, когато приготвената гъбична колония се е разраснала достатъчно, за да бъде идентифицирана.

Лечение на дерматофитоза при конете

Инкубационният период на дерматофитозата е между 1 и 4 седмици, и в повечето случаи е възможно самоизлекуване. Две са целите на оздравителния процес – първо да унищожи гъбичките, а след това и техните спори. Конят трябва да бъде старателно напръскан или измит с локални антифугициди. Поради характера на лезиите (дебели корички) кремообразните лекарствени средства не се препоръчват. Някои ветеринари предписват антифугициден прах, чието администриране е през устата. Пероралните медикаменти за лечение на дерматофитоза могат да представляват опасност за бременни коне и бременни собственици на коне.

Настилката, която е престояла в помещението на заразения кон, трябва да бъде изгорена, а помещението обстойно почистено с дезинфектанти. Общо взето всичко, до което конят се е докосвал, трябва да бъде почистено. Попитайте специалист за най-добрия вид почистващи средства, едновременно убиващи вредителя и щадящи повърхностите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest