miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Симптоми, че кучето е отровено

Симптоми, че кучето е отровено

Преглед дали е отровено кучето

Въпреки че случаите на отравяне са сравнително редки в живота на повечето кучета, има много възможности четириногият ни приятел да влезе в контакт с различни токсини.

Един от най-честите начини за отравяне при кучетата е яденето или пиенето на токсични вещества. Такива могат да са локва антифриз, изтекъл от повреден радиатор, или гъба, която се появява в двора предната нощ.

Токсините могат да се абсорбират и през кожата на кучето или да се доставят чрез ухапване или ужилване от насекомо. В някои случаи те дори могат да бъдат вдишани под формата на вредни изпарения.

Тежестта на симптомите на отравяне при кучетата зависи до голяма степен от вида на приетия токсин и от това колко от него е влязло в тялото на кучето.

Някои токсини имат кумулативен ефект и отнемат време, за да се натрупат в системата на кучето след многократни експозиции. Това означава, че най-ранните симптоми на отравяне при кучетата могат да останат незабелязани. В други случаи реакцията може да бъде незабавна и жестока, когато кучето показва очевидни признаци на страдание.

Промяната в обичайното хранене на кучето обикновено е първият сигнал за много кучешки болести. Вашето куче може и да не се интересува от храненето с обикновената храна или дори от любимата си закуска. Ако кучето прескочи едно хранене и не показва други симптоми, това обикновено не е причина за безпокойство. Ако кучето ви откаже многократно и /или има други симптоми/, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Прекалено слюнкоотделяне и пяна в крайчетата на устата също може да са признаци, че си имате работа с отровено куче.

Повръщането при кучетата може да се случи с или без присъствието на кръв, тъй като някои токсини, като например отровата за плъхове, произвеждат вътрешно кървене. Ако кучето ви повърне, не забравяйте да вземете проба, за да дадете на вашия ветеринарен лекар. Чрез пробата той може да определи какво е погълнало кучето.

Много стопани на домашни любимци смятат, че ако кучето не е повърнало отровата, те трябва незабавно да предизвикат повръщане. Това не е правилно. Никога не трябва да предизвиквате повръщане без одобрението на вашия ветеринарен лекар. Индуцирането на повръщане може да доведе до повече вреда за вашето куче в зависимост от това, което го трови.

Диарията при кучетата е друг симптом за тяхното отравяне. Тя се появява, когато кучешкият организъм се опитва да се избави от токсините. Особено внимавайте за кръв в изпражненията.

Сред другите често срещани симптоми на токсично натравяне са летаргия, загуба на координация, непоносимост към светлина, тремори, гърчове, некомуникативност и кома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest