miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на Хъски

Грижа за козината на Хъски

Хъски с красива козина

Хъски е една от най-обичаните и популярни породи кучета по целия свят, която привлича погледите с ледено сините си очи и загадъчното си поведение. Хъскитата са изключително издръжливи както на физическо натоварване, така и на ниски температури.

В миналото са били използвани като пазачи в Сибир. А днес, освен че са едни от най-предпочитаните домашни любимци, те са търсене за участия в най-различни състезания, като например теглене на шейни.

Тайната за издръжливостта на Хъскитата и за тяхната обаятелност се крие и в козината им. Козината на Хъски е обагрена в най-различни цветове – най-вече в различни нюанси на сивото.

Козината на Хъски изисква специални грижи, тъй като, ако не се поддържа правилно, тя ще стане цялата напластена и ще изгуби блясъка си. А освен това неправилната грижа може да доведе и до окапване на голяма част от кожухчето на кучето. Какво включва правилната грижа за козината на Хъски?

Един от ключовите фактори за поддържането на здрава, лъскава и блестяща кучешка козина е ресането. Всекидневното ѝ изчеткване и разресване е задължително, за да изглежда косъма подобаващо пухкаво.

Ако при разресването откриете сплъстена козина, напръскайте мястото със специално създаден лосион за лесно разресване, изчакайте няколко секунди и разтрийте мястото. След това ще можете да го разрешете.

Желателно е да премахвате редовно излишната козина със създадените за целта гребени.

Добре гледано хъски

Разресването трябва да започне още докато кучето е малко. В противен случай, когато порасне, няма да ви позволява да го правите.

Къпане на кучето трябва да се извършва с възможно най-меките, специално създадени кучешки шампоани и балсами, които няма да доведат до раздразнение на кожата.

След къпане козината трябва да се изсуши, тъй като сушенето ще ви даде възможност да пооформите козината. Ако я оставите неизсушена, ще минат часове, докато тя се изсуши, а през това време няма как да попречите на кучето си да легне и да смачка козината си.

Сушенето на козината на Хъски се извършва със сешоар. Започва се с висока степен на сешоара, която постепенно се намалява, докато не достигне минималната до студена степен. Това се прави с цел да се избегне възможността за изсушаване на косъма. Желателно е след къпане да разресвате козината на кучето.

Ако не сте сигурни, че ще се справите с къпането на кучето, може да го заведете в специално създадени салони, където специалисти ще се погрижат за външния му вид. Грумингът не е просто каприз, а процедура, от която домашните любимци наистина се нуждаят.

А ако си търсите хъски, можете да разгледате нашите обяви за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest