miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Витамини за котката - кога, защо и как

Витамини за котката - кога, защо и как

витамини за котката
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Витамините са жизнено важни не само за хората, но и за животните. Те имат решаващо значение за обмяната на веществата и липсата им може да доведе до влошаване на здравословното състояние на животното.

При котките необходимите количества на основните витамини не са ясно определени, но това съвсем не означава, че те не оказват голямо влияние за израстването на една здрава котка.

Котките набавят необходимите им за здравословен живот витамини от храната, която им даваме. Затова е необходимо да знаем кои са важните за котката витамини, както и за какво се използват.

Разбира се, в никакъв случай не можем да даваме на котката си различни витамини само защото ние така сме решили и в дози, които сами сме си определили.

Задължително е да се посъветваме с ветеринарен лекар преди да сме предприели каквито и да било действия, тъй като котката се нуждае от точно определено количество витамини.

Ето и основните витамини, които са важни за здравето на любимеца ни:

Витамин А

Витамин А е свързан преди всичко с епителните образувания. Котките, за разлика от кучетата, не могат да произвеждат този витамин в организма си, което изначава, че набавянето му изцяло зависи от храната, която им се дава. Храните, богати на витамин А, са масло, риба, мляко, сирене, черен дроб, но не като основна храна, а като добавка.

Важно е да се внимава с този витамин, тъй като предозирането му е изключително опасно за животното. Може да доведе до костни деформации, а при малките котета може да наруши правилното развитие на скелета и най-вече на шийните прешлени.

котешка храна

Витамин В

Витамините от групата В са важни за нервната стабилност на котката, за нейната козина и вътрешни тъкани. Котките си набавят витамин В от храната и тъй като необходимостта от този витамин като антирахитен фактор при котките е малка, той не бива да им се дава допълнително без лекарско предписание. Превишаването на определени норми води до калциране на кръвоносните съдове и до много други по-тежки последици.

Витамин В1

Витамин В1 е важен за развитието на нервната система, за обмяната на веществата и процесите, които протичат в мускулите. Известен е и като профилактично средство срещу болестта бери-бери. Недостигът от този витамин затруднява движението на котката, причинява загуба на апетит при котката, а по-късно и появата на спазми. Но тъй като той се съдържа в сърцето, черния дроб и бъбреците, до недостиг се стига много рядко.

Витамин В6

Витамин В6 е много полезен за кастрираните котки, тъй като спомага за предотвратяването на образуването на камъни в пикочните пътища.

Витамин Е

Витамин Е е необходим на котката ви витамин за изграждане на тъканите. Също така той действа и като противоокислително средство. Недостигът му може да настъпи при хранене с прекалено големи количества червено месо от риба тон или при изцяло рибна диета.

Симптоми за недостиг на този витамин са липса на апетит, температура, болки и обездвиженост. Витамин Е също трябва да се дава само по лекарско предписание, тъй като предозирането му е изключително опасно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest