Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кастрация на кучето - кога, защо и как

Кастрация на кучето - кога, защо и как

Кастрирането на мъжко куче не отнема много време

Кастрацията на кучетата, наричана още стерилизация, е широко разпространен оперативен метод, при който се премахват репродуктивните органи на животното. Операцията е рутинна и протича под пълна упойка. При мъжките кучета се отстраняват тестисите, а при женските – яйчниците и понякога матката.

Защо трябва да кастрирам кучето си?

Кастрирането на кучетата е най-сигурният метод за премахване на възможността за поколение. За 3 години една двойка некастрирани кучета може да създаде поколение от 512 кученца. Освен това стерилизацията на кучета носи много ползи и за самото животно.

Предимствата от кастрирането на мъжко куче са:

- Предотвратяване на тумори на тестисите и намаляване на риска от рак на простата и други инфекции;

- Намаляване на възможността кучето да се разболее от често срещаните при възрастни некастрирани кучета тумори и херния в областта на ануса;

- Намаляване на желанието за бягство от дома в търсене на партньор;

- Може да удължи живота на кучето;

- Намалява агресията при кучетата;

- Може да доведе до премахване на някои неприятни навици като опити за чифтосване с хора или предмети например.

Предимствата при кастрирането на женско куче са:

- Намаляване на възможността кучето да се разболее от рак на гърдата;

- Предотвратяване на рак на яйчниците при кучетата и на пикочната система;

- Намаляване на риска от различни животозастрашаващи инфекции на пикочната система;

- Предотвратяване на възможността за непланирана бременност при кучетата;

- Намаляване на желанието за бягство на кучето от дома в търсене на партньор;

- Намалява агресията.

Кога трябва да кастрирам кучето си?

Кастрирането ще спести на вас и кучето ви много проблеми

Половата зрялост при кучетата настъпва на 6-7 месец. Специалистите препоръчват кастрацията на кучето да се извърши още преди животното да е достигнало тази възраст. Имайте предвид, че ако кастрирате любимеца си още преди първото разгонване на кучето, премахвате шанса му да има поколение.

Така че, ако все пак държите кучето да има малки поне веднъж, може да изчакате да мине първият период на разгонване. Всъщност, голяма част от ветеринарите предпочитат кучето да е било разгонено един път преди да се кастрира. Във всички случаи обаче трябва да кастрирате кучето във възможно най-ранна възраст, тъй като с напредване на годините, ползите за животното намаляват.

Как трябва да кастрирам кучето си?

Както всяка операция и кастрацията изисква определена подготовка. Като за начало може да се наложи няколко дни преди операцията да заведете кучето си при ветеринар, за да му се направят изследвания относно алергии към упойки.

Кучето ви не трябва да яде в интервал от 8-12 часа преди операцията. Също така не трябва да пие вода в рамките на 4-6 часа преди операцията.

Самата операция се извършва под пълна упойка. При мъжките кучета тя е много проста, освен ако тестисите на кучето все още не са се спуснали в кожените торбички. В този случай ще се наложи допълнителна хирургическа намеса и операцията ще се извърши чрез хирургическа интервенция през коремната област. Кастрацията при женските кучета е малко по-сложна и се извършва чрез хирургическа интервенция през корема.

И в двата случая процесът на възстановяване е кратък, а ползите за кучето – големи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest