miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на кастрирана котка

Хранене на кастрирана котка

Кастрираните котка изискват специално хранене

Факт е, че голяма част от стопаните на котка, или пък онези, които възнамеряват да се сдобият с такъв очарователен мъркащ любимец, се притесняват от мисълта за неговата кастрация. Не е ли кастрацията на котката напълно нехуманно, си казват те. Да се отнеме желанието за чифтосване на котката или котарака не е ли против природата им?

Подобни мисли са напълно обясними, но всъщност няма никаква хуманност в това да сте затворили едно полово зряло животно в дома си и да не му предоставяте възможност да се чифтосва на воля.

При отглеждане на котка в апартамент също разгонването ѝ може да се окаже мъчително както за вашия домашен любимец, така и за всички членове на семейството. Решението на вашия проблем, както и този на котката ви, се крие именно в нейното кастриране.

След като кастрацията на мъркащия ви приятел вече е факт, ще трябва да обърнете специално внимание на хранителния му режим, защото кастрираните котки стават доста по-спокойни (друга причина за кастрацията им е, че способства за намаляване на агресивността им) и лениви.

Което пък ги прави лесно податливи към натрупване на излишна телесна маса. Казано малко по-подробно - кастрираните котки ще започнат да не изразходват достатъчно енергия, ще имат забавена обмяна на веществата, като същевременно апетитът им ще е огромен. Затова може да се стигне и до затлъстяване при котките. За да се избегне подобен проблем, е желателно да се съблюдава внимателно храненето на кастрираната котка.

Храненето на кастрираните котки трябва да се осъществява по-често, но на малки порции и то със специална нискокалорична храна за кастрирани котки.

На пазара се предлагат както консервирани храни, така и гранули, които са предназначени за котки, които са кастрирани. Добре е да ги редувате и винаги когато давате гранули да предлагате на мъркащия си любимец и прясна вода за пиене.

Имайте предвид, че кастрираните котки са по-застрашени от развиване на заболявания на пикочните пътища, отколкото некастрираните. Предлагането на прясна вода е абсолютно задължително условие за здравословното им меню.

Ако желаете да си вземете котка, разгледайте нашите обяви за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest