miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Маркиране на котката - защо, как, кога

Маркиране на котката - защо, как, кога

Котките маркират с много силна миризма
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Знаете, че котките маркират територията си и то не като минават с маркер върху различните повърхности, а като пускат своите секрети върху тях. Не си мислете, че това означава препикаване.

Макар също да не е приятна миризмата на котешка урина, тя буквално е за предпочитане пред вонята, която ще усещате след като котаракът ви е маркирал територията си. Да, котаракът-само мъжките котки маркират територията си.

Но защо котките маркират? Дали не е само за да ви дразнят или пък по този начин си отмъщават затова, че например не са си получили навреме любима котешка храна? Не, това си е в природата им, поради което може да се каже, че не зависи толкова от тях.

Котараците маркират територията си, когато са разгонени с цел да привлекат някоя също толкова разгонена като тях котка. Казано най-разбираемо. Чрез маркирането си те показват не само къде се намират, но и че са в настроение за котешки лудории. Друга причина за маркирането им е за да отстранят предполагаем съперник- така обявяват, че територията си е лично тяхна и никой котарак не трябва да им се бърка.

Изяснихме защото котараците маркират територията си, как и кога това се случва. Има ли начин да избегнете маркирането на дома си и да се спасите от неприятната миризма, свързана с него?

Най-ефективният начин е да кастрирате котарака си, защото тази процедура ви дава над 90% гаранция, че ще се спасите от маркирането на своя домашен любимец. Сигурно няма да е лесно да вземете това решение, но всъщност кастрацията е напълно безболезнена процедура, която при мъжките котки е и много по-лесна за изпълнение, отколкото при котките-дами.

Котките маркират, за да покажат, че са готови за котешки лудории

Предлагат се и хапчета, които целят избиването на любовните мераци на котараците, но те невинаги са ефективни, а продължителната им употреба може дори да навреди на котешкото здраве.

Има и препарати (обикновено спрейове), които се пръскат на мястото, на което котаракът е свикнал да маркира територията си. Те го отблъскват, но реално погледнато ще трябва да напръскате целият си дом, а миризмата им би отблъснала не само животинката, но и вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest