Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на Голдън Ретривър

Грижа за козината на Голдън Ретривър

Голдън Ретривър с дете

Дружелюбен, любящ и игрив - името му се припокрива с породата му, защото популярният Голдън Ретривър е наистина златно куче. Тези четириноги имат весел и топъл темперамент, изключително умни са, а красивата им златна козина е наистина поразителна.

Грижата за козината на Голдън Ретривъра в идеално състояние може да изглежда трудно, но всъщност е доста просто и изисква само някои насоки.

Голдън Ретривър има двуслойно покритие на кожата - с вътрешен слой и външен. Вътрешното покритие е късо и подрязано към тялото, като функцията му е да предпазва кучето, като го поддържа топло през зимата и го охлажда през лятото.

От друга страна, вторият слой е леко вълнообразен и малко по-дълъг. Това е тази част от козината на Голдън Ретривъра, която изисква редовна грижа.

Разбира се, добрата поддръжка започва с хубаво къпане на кучето. Следва въпросът – колко често да къпете кучето си? Общоизвестен факт, че Голдън Ретривърите обичат водата, но имайте в предвид, че къпането не им е много по вкуса.

Голдън ретривър с жълта козина

Все пак хигиената на кучето е особено важна, когато козината е замърсена. През зимните месеци къпането не е препоръчително, освен, ако не е супер наложително. Необходимата честота, с която трябва да изкъпете вашия Голдън Ретривър, зависи и от възрастта на кучето, тъй като малките кученца трябва да се къпят по-често.

Трябва да знаете също, че никога не бива да използвайте шампоан, предназначен за хора. Къпете Ретривъра със специален шампоан за кучета и, ако е възможно, такъв, който има неутрално рН.

Изборът на качествен продукт за банята на вашия домашен любимец е важен, тъй като тази порода е склонна към развитие на кожни заболявания. Важно е да сложите шампоана на главата на кучето най-накрая и да я отмиете първа, за да избегнете попадането на продукта в очите на своя любимец.

След банята е време за подсушаване. Можете да го направите с кърпа или да се възползвате от сешоар, но винаги на ниска температура и удар в посоката, в която расте козината. Ако в някакъв момент не можете да изкъпете вашия Голдън Ретривър с вода и шампоан, имайте предвид, че можете да разтриете кучето си с влажна кърпа или да опитате със сух шампоан за кучета.

При нанасянето му обаче бъдете много внимателни с очите, носа, устата и ушите. Оставете продукта да действа толкова време, колкото е обозначено на опаковката. В противен случай може да се стигне до появата на обриви или алергии при кучето.

Два голдън ретривъра

Следва сресването. То трябва да е с телена четка. Използвайте я внимателно, като обръщате особено внимание на кучешките лапи и подмишниците, тъй като там козината на Голдън Ретривъра често се заплита.

Тъй като Ретривърите са дългокосмести кучета, те изискват редовно и ежедневно четкане. Освен че ресането гарантира красота и здраве на кучето ви, то ще ви отърве и от голяма част от падащите му почти целогодишно косми.

И все пак – бъдете внимателни, прекомерният косопад може да е знак за стрес или заболяване. Ако подозирате, че това е така, отидете на ветеринар. Вашият Голдън Ретривър може да страда от алергия или хранителен дефицит.

Редовната и добра грижа за козината на Голдън Ретривъра може да удължи и живота му. В някои случаи може да откриете кърлежи или бучки, които да се отстранят, преди да е станало късно. А и какво по-хубаво от това да видите, че след полаганите грижи вашият най-добър четириног приятел е доволен, здрав и разбира се, красив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest