Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене при отбиване на малките котенца

Хранене при отбиване на малките котенца

Котки

Новородените котенца са съвсем мънички, побират се в шепата на човека. Те се раждат безпомощни - слепи, глухи, не могат да пазят равновесие и влачат коремчетата си по земята.

В първите 3-4 седмици от живота си те са напълно зависими от майка си. Хранят се от нейното мляко и то покрива всичките им нужди.

В този период те нямат нужда от вода, приемат я чрез млякото на майката котка. През тези начални седмици от живота им теглото на котетата се увеличава много бързо, може да се удвои, даже може да порасне тройно.

Това помага на котето да развие и останалите си възможности - то проглежда, започва да се държи уверено на крачетата си и става по-самостоятелно с всеки изминал ден.

Какво трябва да знаем за отбиване на малките котенца? Какво трябва да е хранене на отбитите котенца?

Почти всички котки кърмят котилото си до осмата седмица. От тогава започва отбиването на котенцата и преминаването им към твърда котешка храна. Още преди този период обаче котето започва да се интересува от друга храна, извън майчиното мляко.

През петата и шестата седмица на малкото коте трябва да се дава висококачествени твърди храни за малки котенца (гранули), макар че те повече служат за игра, отколкото за храна. По този начин котето се запознава с храната, която ще бъде основна в храненето му по-късно.

Отбиването на котенцата може да стане чрез гранулирана храна за малко котенце под 3 месеца или с консервирана храна за котета, закупена от специализиран зоомагазин. В началото малкото коте има нужда от повече храна, защото расте бързо и затова храненето трябва да бъде 3 до 4 пъти на ден.

Котенца

На тази възраст котетата се нуждаят от мазнини, мастни киселини, протеини и витамини. Тези необходими хранителни вещества трябва да си набавят от храната. Отговорността на стопанина е да подбере подходяща качествена храна, която да задоволи нуждите на неговия любимец.

Разнообразяването на менюто на котето е отговорност на стопанина. Може да му се дава домашна храна за котки. Основно това е пилешко месо, добре сварено, за да се избегне опасността от зарази и заболявания при котките. Може да се дава дори попара от сготвената за семейството пилешка супа. Лакомствата ще предизвикат интерес към храненето и ще повлияят положително на апетита на домашния любимец.

През този период котетата вече пият и вода. Затова по всяко време на денонощието те трябва да разполагат с купичка с прясна вода. Дехидратацията е една от опасностите за малките котета, включително от смърт, затова трябва да се обърне сериозно внимание на тази нужда.

Разгледайте нашите обяви за котета, ако решите да си вземете нов домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest