Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Симптоми на стрес при котките

Симптоми на стрес при котките

стресирана котка

Стресът може да накара всеки човек да се побърка и дори да се разболее. Това може да важи с пълна сила и за нашите котки. Докато човек може да си каже, че е стресиран и да вземе мерки, това не важи за домашните ни любимци. Повечето котки са склонни да се скрият и маскират вътрешните си симптоми на смут. Дори по-лошо, стресът при котката може да е индикация, че вашата котка има здравословен проблем.

Точно и затова трябва внимателно да следим за признаци на стрес при котката, особено ако се появят внезапно.

Първият сигурен признак, че котката е стресирана е, ако започне да уринира извън котешката тоалетна. Животното се опитва да ви каже нещо с това си поведение. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да разберете какво е то.

Друго, доста (да кажем) миризливо поведение, което подсказва стрес е, когато котката ви има диария или проблеми с изхождането. Запекът при котката ви също може да е симптом на стрес. Ако проблемите с изхождането продължат повече от три дни, заведете котката при ветеринаря.

Котките са известни със своята мания към чистотата. Точно и затова те постоянно се ближат, като по този начин почистват и сресват козината си. Ако започнат да прекаляват с тази си дейност до степен, в която се образуват по кожуха плешиви петна, това е крещящ симптом за стрес при котката.

стресирана котка под одеялото

Подобно на компулсивно облизване, прекомерното чесане може да е показателно за няколко здравни и поведенчески проблеми при котките.

Желанието да се усамотяват е втората природа на котките. Въпреки това, любимецът ви, както много добре знаете, обича (когато той реши) да се забавлява с вас и да търси любов. Ако котката обаче постоянно се крие и не иска контакти с никой от семейството, това също е сигурен симптом за стрес.

Постоянното и настойчиво дълбоко мяукане също може да е симптом за тревожност при котката. Разбира се, и друг път котката ви е издавала странни звуци, особено когато се разгони. Но ако новият начин на котешка комуникация е по-странен от обикновено и не спира, не се опитвайте да разберете какво иска да ви каже, а посетете ветеринаря.

Котките не постят и не си налагат диети. Напротив, въпреки грациозната си природа те са изключително лакоми същества. Точно затова загубата на апетит означава, че котката е силно стресирана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest