miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката не се изхожда в тоалетната

Защо котката не се изхожда в тоалетната

Котките акат извън тоалетната по различни причини
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Има множество причини, поради които котката не ака в тоалетната си. Сред тях са няколко здравословни и поведенчески проблеми. Понякога това е умишлено, но понякога здравословният проблем може да накара котката ви да избере друго място (за ваш ужас), вместо котешката тоалетна.

Ако тези котешки проблеми не бъдат проверени при квалифициран ветеринар, това може да доведе до потенциално опасни за живота състояния за вашата котка.

Ако котката, която е обучена да ходи съвестно до тоалетната си, изведнъж престане да я използва, първата стъпка е да я отнесете на ветеринарен лекар, за да изключите всички здравни проблеми.

Най-често причината за неприятното отклонение е промяна в рутината на котката, която причинява стрес. Също така е много често котките да спрат да се изхождат, където трябва, ако котешката тоалетна е мръсна и не отговаря на стандартните им за чистота и миризма.

Ранен предупредителен знак, че котката може да спре да ходи в тоалетната, е да престане да заравя изпражненията си, при условие че преди това го е правила.

Понякога, ако животното страда от диария или котешки запек, желанието да отиде до тоалетна може да е толкова голямо, че тя временно да забрави доброто възпитание или въобще да не успее да стигне до определеното ѝ място за изхождане. Ако няма основен проблем, предизвикващ стомашно неразположение, ситуацията трябва да бъде временна.

Ако отглеждате стара котка, има вероятност да има артрит, който може да направи болезнено влизането и излизането от котешката тоалетна, както и да направи трудна подходящата позиция за изхождане. Лечението на артрит, включва лекарства за болка, което може да облекчи този проблем. По-добре е да вземете по-ниска тоалетна, за допълнително удобство на вашия домашен любимец.

Ако имате по-възрастна котка, изхождането извън тоалетната може да е начален признак на деменция. Има някои лечения, които забавят развитието на заболяването, но, за съжаление, то е необратимо.

Стресираната котка се изхожда извън тоалетната

Понякога причина котката да ака извън тоалетната може да е смяната на мястото за вършене на биологичната нужда или на самата тоалетна. Това причинява стрес при котките и води до смущение в поведението им.

Няма място за паника, ако котката е отишла на неподходящо място до тоалетна. Почистете веднага мястото и го напръскайте с препарат, който има миризма на цитруси. Старайте се да не местите често тоалетната, котките не обичат промените. Също така преценете дали тоалетната е удобна за животинката ви, или трябва да купите нова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest