miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да драска по дивана

Как да отучим котката да драска по дивана

Ще трябва да  се изхитрите, за да отучите котката да драска по дивана
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.55 лв.
Виж ››

Познат ли вие е следният сценарий: тръгвате сутрин в полубудно състояние към кухнята за кафе и с ужас забелязвате дивана си, който сякаш е ползван като декор от сцена на филм за върколаци или с други думи е целият изподран, като на места дори се вижда пълнежът му.

Да, докато сте спели, вашата котка е дала всичко от себе си, за да обезобрази любимата ви мебел у дома. Дори и да претапицирате дивана или да го смените с нов, каква е гаранцията, че сцената няма да се повтори? Трябва да се отучите котката си да драска. Няма друга алтернатива, особено ако пухкавата гадина ви погледне с тези огромни миловидни очи. Нали!

Преди да отучите котката да драска дивана или другите ви мебели, трябва да разберете защо тя го прави. Котките драскат нещата по няколко причини. На първо място, когато се изтягат. Драскането осигурява упражнения на мускулите и сухожилията в тялото на котката от пръстите до врата и раменете.

Също така чрез този акт котките маркират мебелите като свои. Котешките лапи съдържат ароматни жлези, а драскотините изпускат миризми, които маркират нейната територия. Пухкавата животинка също така поддържа чрез драскане и здравето на ноктите си. Не на последно, място любимецът ви усеща колко много се дразните, когато драска дивана, и по този начин привлича вниманието ви, когато не го забелязвате.

Така че, за да отучите котката да драска дивана, ѝ осигурете други повърхности, където може да упражнява любимото си занимание. В специализираните ветеринарни магазини продават уреди, които са добре балансирани и са покрити с материи, които котките обичат да драскат.

Осигурете драскалка на котката, за да не драска по дивана

Поставете уреда в близост до дивана или до местата, на които любимецът ви обича да се излежава. Котките обичат да маркират територията си, така че не поставяйте уреда за драскане в някой отдалечен ъгъл на стаята, а в центъра на котешкото владение.

Направете дивана непривлекателно място за драскане. Можете да постигнете това, като използвате един или повече от следните трикове.

Напръскайте дивана със спрей с аромат на цитруси, защото котките имат естествено отвращение към цитрусовите миризми. Използвайте двустранна лента или алуминиево фолио, с които да облепите дивана, докато котката свикне да драска само по специализирания уред.

Ако тези техники все още не действат на 100%, направете уреда за драскане още по-интересен за любимците ви, като на върха му завържете връв, на чийто край има завързана малка топка или котешки играчки. Това ще предизвика инстинктите за преследване на любимеца ви и той ще обърне по-голямо внимание на уреда за драскане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest