miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Неподходящи съжителства на аквариумни рибки

Неподходящи съжителства на аквариумни рибки

ХрисиХриси
Новак
5623
Някои рибки съжителстват харномично в аквариум

Колкото малки и красиви да са рибките, живеещи в аквариум и съжителстващи с хора, понякога миловидният им вид е просто мит. Имат доста риби, които са истински хищници и не могат да живеят с други. Причините за това са различни – надмощие, конкуренция, непоносимост към друг определен вид, природа.

Някои могат да разкъсат и изядат други, така че трябва да се консултирате със специалист или ветеринар, ако смятате да си вземете повече рибки. Ето какво трябва да знаете за съжителството на аквариумни рибки.

Не трябва да се подценява размера на устата на рибата, тъй като има видове, които могат без проблем да погълнат такива със своята големина. Освен това, много риби имат разширени вътрешни челюсти, от което не може да се разбере действителният размер на устата, когато тя е затворена.

Както при хората, така и при рибите, може да има сблъсък на характери. Тук също трябва да имате едно наум. Има рибки, които се държат грубо към по-свенливите видове. Те са чудесни сами по себе си, но ако смятате да отглеждате противоположни характери заедно, няма да ви се получи. Онези, които се имат за лидери, си искат своята територия и отбележат ли я са готови да воюват за нея, прибягвайки дори до изяждане на противника.

Що се отнася до размера, например, малките гупи, които достигат до 2 сантиметра, могат да живеят със 7-сантриметров хелер. Ако говорим за сомове с тези размери, обаче, съжителството би било невъзможно, тъй като те биха хапнали и гупите, и хелерите. Може да се застраховате с пълен аквариум за по-дълго време, като обърнете внимание най-малката ви рибка да бъде по-голяма от устите на останалите.

Аквариумни рибки

Неподходящо съжителство на рибки е това между неонови тетри, скалария и тигров барбус. Може да си ги гледате поотделно, но заедно съжителството е невъзможно. Неоновите тетри са изкушение за скалариите. Те достигат до 2.5 см големина, което в много случаи е шест пъти по-малко от скаларията. От своя страна, тя е доста апетитна хапка за тигровия барбус.

Проблем би възникнал и при съжителство на рибки, които обичат да плуват на дъното и се хранят по-бавно с такива, които изяждат всичко на момента. Това е така, понеже последните ще са изяли всичко веднага, щом им сипете и за останалите няма да остане храна. Ако все пак, вече имате такива рибки, решението на ситуацията е да пускате храната за рибки през нощта, когато те спят. Така тя ще може да достигне дъното и всички рибки ще успеят да се нахранят.

Има доста особености, които трябва да вземете под внимание, ако се готвите да отглеждате рибки. Те са много красиви и сравнително добри като домашни любимци, просто комбинирайте видовете правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest