miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Отглеждане на декоративен плъх

Отглеждане на декоративен плъх

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1713
Плъхчето може да се гледа като домашен любимец
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

По всяка вероятност за повечето хора споменаването на плъхове навява асоциации с канализация, мръсотия и зарази. Реално погледнато, при живот в канализацията мръсотията и заразите са закономерни следствия - но всъщност плъховете са забележително интелигентни животни, които в подходящи условия са чудесен домашен любимец!

Видовете, които се предлагат за тая цел, са плод на целенасочена селекция и се различават значително от свободните си събратя - по външен вид, по навици, по интелект и по желание за социализация с хора.

Декоративните плъхове се делят на видове според типа космена покривка. Вариациите по цвят и дължина са доста и най-разнообразни - съвсем къси, едноцветни, дълги и вълнисти, на петна, или пък комбинация от няколко фактора. Мъжкият декоративен плъх тежи от 400 до 800 грама, женската - от 250 до 500.

Препоръчително е да отглеждате повече от един екземпляр - плъховете са социални животни. Освен това са способни да научават и изпълняват трикове, реагират на името си не по-зле от куче, привързват се към стопанина си и са способни да го различат сред други хора. Ако все пак, ако отглеждате плъх, имайте предвид, че той има нужда да се занимавате с него!

Какви са грижите за декоративния плъх? Най-добре е да вземете плъхчето в дома си, когато е на месец и половина или два - на тази възраст е, от една страна, достатъчно младо, за да се привърже бързо и лесно към Вас и да е податливо на обучение, а от друга страна, вече не е зависимо от майката и е годно да се справя самостоятелно.

Ако не желаете две или повече плъхчета, по-добре в такъв случай да вземете мъжки екземпляр - те са с по-умерен темперамент. Женските са склонни към нервност и хиперактивност, а животът без компания няма да направи нещата по-добри.

Клетка за декоративен плъх

Декоративен плън

Идеалното жилище за декоративния плъх е клетка - не аквариум и в никакъв случай кутия или сандък. Макар и декоративни, плъховете си остават гризачи - резците им растат постоянно, така че не просто са способни да прегризат почти всичко освен метал, камък и стъкло, ами и са принудени да го правят - постоянно растящите резци трябва да бъдат периодично изпилвани.

Затова в клетката трябва винаги да има парче твърдо дърво, с което плъховете да държат зъбите си под контрол. Препоръчителен размер на жилището е 40х30х40 см за едно животно, и поне с 50% по-просторно, ако животните са две. Идеалната настилка за клетката са стърготините от широколистни дървета, но може да се използват и нарязана на ленти мека хартия, сено или дори натурални гранули за котешка тоалетна. В клетката трябва да има и къщичка - укритие, в което животното може да се усамоти.

По лична хигиена декоративните плъхове съперничат на котките - редовно подреждат и приглаждат козината си и се поддържат изрядно чисти. За тоалетна ползват избран от тях участък в клетката, което налага периодична подмяна на настилката - ако животното е само, един път седмично е достатъчно, но най-добре е да преценявате според конкретното състояние. Наличието на повечко миризма е сигнал, че подмяната е наложителна. Ако по някаква причина животното е значително изцапано, може да го почистите с влажна кърпа и малко кучешки/котешки шампоан.

Можете също и да къпете декоративния плъх - но не по-често от веднъж месечно. Подсушавайте животното добре, преди да го върнете в клетката!

Уверете се, че сте разположили клетката на място без въздушни течения и преки слънчеви лъчи - декоративните плъхове са подчертано чувствителни към течение и прегряване. По тази причина не оставяйте и работещ отоплителен уред прекалено близо до клетката! Също така имайте предвид, че декоративният плъх е нощно създание - ако поставите клетката в стаята, в която спите, едва ли ще се радвате на пълноценен сън!

Хранене на декоративен плъх

Декоративните плъхове са умни животни

Здравият плъх е непретенциозен към храната, предразположен към затлъстяване и склонен да преяжда - затова трябва да бъде хранен по график - веднъж или два пъти дневно и с определено количество. За едно денонощие декоративният плъх има нужда от около 30 грама (варира според възрастта и теглото на животното). Препоръчително е 5 до 10 грама от това количество да са зеленчуци.

Витамини, минерали, готови миксове от зоомагазин, продукти от животински произход - декоративният плъх обича разнообразната храна, а балансираното меню е задължително, ако искате да осигурите на любимеца си оптимални условия за живот. Житни култури, твърдо сварени яйца, нарязано на дребни късчета месо и риба, ядки, хляб, твърди млечни продукти - всичко това е подходяща храна за декоративен плъх.

Добре е яйцата, месото и въобще продуктите от животински произход да присъстват в менюто не повече от два пъти седмично. Декоративният плъх има нужда и от сол - можете да оставите малко количество в клетката. Постоянното наличие на прясна питейна вода е задължително!

Заболявания при декоративните плъхове

Подходящото позициониране на клетката, добрата хигиена, пълноценното меню и достатъчното занимания са предпоставка за добро здраве. За съжаление, обаче гаранция и 100% защита срещу заболявания при декоративните плъхове няма, така че внимателното следене на поведението и състоянието на животното са част от нужните грижи.

Обичайните признаци на заболяване или проблем са: апатия, понижен апетит или отказ от хранене, зле изглеждаща козина без блясък, учестено, затруднено или издаващо нехарактерен шум дишане, секрети от носа и очите, диария, слуз, кръв в екскрементите. Характерни за гризачите са вирусните инфекции, но възможни проблеми са и натравяне, и механично нараняване на храносмилателния тракт. При всички случаи поставянето на диагноза е работа за специалист!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest