miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на персийска котка

Грижа за козината на персийска котка

Персийска котка с мокра козина

Дълга, пухкава и мека като коприна - това е козината на персийската котка. Разбира се, за козината на персийките важи същото, което и за косата на хората - всеки е с уникални особености. Така и персийските котки имат различна козина, едни са с по-сух, други с по-мазен косъм. При някои котки козината е с по-дебел, при други - с по-тънък косъм. Гъста, или по-рядка, козината на всяка персийска котка изисква повече грижи, отколкото на която и да е друга популярна порода котки.

Основната грижа за козината на персийката се състои в ресането. То е задължително всеки ден. В противен случай космите ще се сплъстят, ще се превърнат във възелчета, които бързо ще станат топки козина, невъзможни за разплитане и разресване. Това пък може да създаде проблеми не само с вида на котката, но и с нейното здравословното състояние, като възпаления на местата, където козината е сплъстена. Там котката ще започне да се чеше и може да разрани кожата си. За да не се допускат такива проблеми, трябва да се инвестира в уреди за разресване и те да се ползват ежедневно.

Какво е необходимо за котешкия тоалет на персийката?

Персийска котка с с шарена козина

Фурминатор - това е метален гребен с редки зъби, който не наранява кожата на котето при ресане. За персийка трябва да се купи фурминатор за котки с дълга козина, защото има уреди и за котки с къса козина, но те не са достатъчно добри за дългите косми на персийката. Фурминаторът не само разресва козината, но и сваля всички мъртви косми, за да не се заплитат в козината. Уредът разресва сплъстените места и отстранява излишните косми. Трябва да се ползва веднъж на ден;

• Комбинирана четка от естествени косми с метални зъби и антистатично действие. Тази четка замества успешно обикновеният гребен за ресане, който се ползва при късокосместите котки;

• Спрей за продухване на козината. Спреят ще помогне да бухне козината на котето, която се смачква от продължителното спане и лежане - любимо занимание на персийките;

• Кондиционер с протеини за козината - за бъде здрава, лъскава и копринено мека козината на пухкавия домашен любимец.

Самото разресване на козината на персийката започва от врата, минава през бузите и слиза към гърдите. Гърбът се реши от врата към опашката. После се решат лапичките, като се започва от задните лапи към опашката и се преминава и към предните лапи. Трябва да се използва спреят, за да не се скубе козината.

Котето трябва да е напълно спокойно преди процедурата. Ако мърка по време на ресането, значи разресването се извършва правилно. Опашката не бива да се реши. Козината на това място се възстановява много трудно.

Грижа за козината на персийката

Сплъстяванията се разплитат и разресват бавно и внимателно, реже се с ножица от козината само в краен случай, ако се е получила топка, която не може да се оправи по друг начин.

Къпане на персийката

Къпането на персийската котка е друг начин за поддържане на нейната козина. То е напълно индивидуално и зависи от отношението на самото коте към водата. Персийките не обичат да се къпят и затова тази процедура трябва да се прави на 6 месеца, но ако котката няма нищо против водата, може да се къпе и по-често. Къпането трябва да става със специален шампоан за котки. Трябва да се следи температурата на водата, а на изсушаването и разресването трябва да се обърне особено внимание, за да не се сплъсти козината на котето.

Ако сте решили да си вземете персийска котка, разгледайте нашите обяви за персийски котки или други обяви за котенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest