Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките бягат от дома

Защо котките бягат от дома

Котките бягат от дома, когато са в търсене на партньор

Знаете, че колкото и добри условия и грижи да полагате по отглеждането на вашия мъркащ домашен любимец, той все ще търси начин да напусне дома си. Независимо дали го отглеждате в малък апартамент, в мезонет или пък в огромна къща с двор.

Причината котките да бягат от дома си не се крие в размера на жилището, което обитават, а най-вече в тяхното природно наследено огромно любопитство към всичко чуждо и непознато. Не сте ли чували идиомът: Любопитството погуби котката!

Да, големи любопитковци са котките и това е основната причина те да бягат от дома си. За да разберат какво се крие зад неговите стени или пък огради. Дали ще са привлечени от някое шумулкащо листенце и ще искат да се качат на някое дърво, за да го видят или пък ще искат да подгонят някой гълъб, който са видели от перваза на прозореца ви.

Това са все причини, които не биха спрели котката ви доброволно да скочи дори от 10-ти етаж. Типичен пример за споменатия израз; Любопитството погуби котката...

Друг повод котките да бягат от дома е, когато са в търсене на партньор, или така нареченото разгонване при котките. Природен инстинкт е на котката да се чифтосва и ако я отглеждате в апартамент, и не я пускате да излиза навън, вие я откъсвате от нейната природата. Решение е да ѝ търсите партньор или да предприемете кастриране на котката.

Кастрация? Вероятно ще започне прекалено много да ви гложди мисълта, че ще отнемете правото на котката да се чифтосва завинаги, но ето я истината: вие вече сте превърнали котката в свой домашен любимец и ако не искате да я кастрирате, ще трябва всеки път, когато тя се разгони, да ѝ търсите партньор.

Това би трябвало да е хуманното ви поведение, но се замислете дали е възможно. А ако котката ви е женска, ще трябва след време да полагате грижи за малки котенца...

Има и алтернативно решение - да изпробвате различните видове медикаменти за притъпяване на желанието на животинката за чифтосване. Тези хапчета против разгонване при котките обаче не са особено ефективни, а някои от тях могат да навредят дори на здравето на котката.

Котка

Добре, може би сме успели да ви убедим, че в някои случаи е препоръчително да вземете решение за кастрация на вашия мъркащ любимец (ако не можете да му осигурявате неговите котешки забежки).

Но имайте предвид, че това няма да лиши писаната от нейното любопитство, а само ще премахне една от причините котката да напусне дома ви. Остават още стотици причини, срещу които няма как да се преборите... Макар и опитомена, котката си остава диво и любопитно животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest