Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кастрация на котката - кога, защо и как

Кастрация на котката - кога, защо и как

Кастрация на котка

Преди да разгледаме каква е процедурата по кастрация на котката и кога тя трябва да бъде извършена, ще погледнем защо трябва да кастрирате котката си.

Когато не можете да осигурите на котката си партньор, вие ще измъчвате не само нея, но и себе си. От една страна, на животното ще му се искат котешки ласки, но вие надали ще можете да му ги осигурите.

В резултат на това женската котка ще започне да издава продължителни и жаловити звуци (когато е разгонена), с което ще се опитва да привлече мъжка компания. Но ако е затворена, не само че няма да успее, но вероятно ще предизвика гнева на съседите ви.

Ако пък сте се сдобили с мъжки котарак, той ще започне да маркира навсякъде дома ви, оставяйки след себе си зловонна миризма. Не за да ви дразни, а за да покаже на женската котка къде се намира. Така е в природата...

Кога се кастрира котката? Кастрирането на котката трябва да става преди тя да е достигнала полова зрялост, но не и преди това, защото по този начин ще спрете развитието ѝ. Най-добрият период за кастрация на котката е, когато тя навърши 5-6 месеца, а ако е женска, е хубаво дотогава за я държите затворена (ако не искате да гледате цяло котило).

Кастрацията при мъжките котки, както и при женските екземпляри, се извършва с анестезия, така че вашият домашен любимец няма да усеща никаква болка. При мъжките котки не се налага сериозна хирургическа намеса, поради което след кастрацията вероятно ще ви препоръчат да давате обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти само 1 ден след процедурата.

Грижа за женска котка след кастрация

При женската котка кастрацията е малко по-сложна, защото освен да бъдат премахнати яйчниците, може да се наложи премахване и на матката. Според преценката на ветеринар. Но грижите за женската кастрирана котка (даването на предписаните от ветеринаря медикаменти) също ще продължат не повече от 3-5 дни.

След приключването на всички тревоги около кастрацията на вашия мъркащ домашен любимец, вие ще можете да се отдадете изцяло на взаимната си обич, която ще е достатъчна за вече кастрираната котка. Не забравяйте само, че оттук нататък, ще трябва да ѝ осигурите специална диета за кастрирани котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest