Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Ядене на изпражнения - защо?

Ядене на изпражнения - защо?

Има много причини кучетата да ядат изпражненията си

Да, знаем – това никак не може да се нарече най-приятната черта на любимите ни четириноги. Но не може да ги виним за тяхната природа, особено когато толкова много от тях го правят. И изобщо не се интересуват дали това причинява позиви за повръщане в потресения собственик – те са готови да го направят отново.

Възможно ли е обаче да стои някаква по-дълбока причина зад яденето на изпражнение, освен най-проста кучешка гастроинтестинална приумица?

Оказва се, че в животинския свят поглъщането на свои (или чужди) ексременти не е необичайно. Време е да се намесим и да спрем въпросното действие обаче, когато осъзнаем опасностите, свързани с него.

Ето защо кучето си яде акото:

- Всъщност ги намира за привлекателни на миризма и вкус. Нека си признаем, кучетата не се славят с изискания си вкус;

- Кучето е гладно и се опитва да си набави хранителни вещества;

- Животното страда от недостиг на определен есенциален елемент в менюто си;

- Скуката може да стане причина кучетата да ядат изпражненията си;

- Унищожаване на доказателствата може да спести караницата от собственика – като умел престъпник устата на Шаро скрива уликите за белята на паркета;

- Кучетата, проявяващи дъвчене на обувки и като цяло гризене на всякакви случайни обекти, вероятно ще отнесат и изпражненията към оралните забавления;

- Слабо характерните, силно покорни четириноги ще се постараят да изтрият признаците за присъствието си в зона, която е маркирана от по-доминантно животно. Така шансът врагът да го намери се снижава неимоверно;

- Кучета с хигиенни навици няма да се радват да живеят в мръсна среда и ще предпочетат жертвено да изядат изпражненията си.

Копрофагията (състояние, при което животното се храни с изпражнения) може да се асоциира и с ред други причини. Имайте предвид обаче, че поемането на чужди изпражнения навън може да доведе до зараза с опасни вируси и паразити, които да повлияят зле на здравословния статус на любимеца ви. При притеснение най-добре адресирайте проблема при разговор с ветеринар или кучешки треньор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest