miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как да определим възрастта на костенурката?

Как да определим възрастта на костенурката?

възрастна костенурка

Както сухоземните, така и водните костенурки са сред най-дългоживеещите видове в животинския свят. Самото решение да притежавате подобно животно е свързано с абсолютна отдаденост, имайки предвид, че грижата за животното може да се наложи да бъде предавана между няколко поколения. Независимо дали ще въвлечете влечугото в завещанието си, трябва да ви е ясно, че то ще ви съпътства дълго време.

Челното място за дълголетник от този вид държи шейселската гигантска костенурка Джонатан, вероятно излюпил се около 1832 година. Специалистите потвърждават, че с добра грижа една костенурка може да има очаквана продължителност на живота от 30 до 100 години спрямо вида.

Всеки собственик на костенурка е поне малко любопитен да узнае възрастта на костенурката си. Извън това да присъствате на същинското им излюпване, малко са начините да се определи възрастта на тези животни. Съществуват обаче някои трикове, за да узнаете приблизително с колко дърто животинче си имате работа.

За начало съветът е да сравните размера на вашата костенурка с енциклопедично записания такъв за напълно пораснал вид – по-дребна ще значи по-млада и т.н. Разбира се, ранният недостиг на някои хранителни вещества може силно да повлияе на израстването на организма и да обърка тотално въпросната проста формула. Освен това, правилото е, че женските винаги надрастват мъжките индивиди.

Добра идея е да се ориентирате дали вашето животно е встъпило в размножителния си период, прибавяйки нужната възраст към формулата, ако наистина процесът е започнал. Водните костенурки обикновено достигат разплодна възраст между 5 и 8 години, а сухоземните могат да изчакат повече от 20 години, преди да се размножат.

костенурка

Наблюдавайки плочиците по корубата на животното, може да добиете представа за приблизителната възраст на костенурката, подобно на броенето на годишните кръгове в дървесното стъбло.

Трябва да знаете, че един пръстен не е равносилен на една година, а на съответен период от растежа. Спрямо условията на околната среда влечугото може да произведе неколко кръга годишно или нито един. Признаците на старост при екзотичните рептили включват протъркани зъби, коруба, загуба на кожна пигментация.

В крайна сметка дори ветеринарните лекари намират за трудна задача определянето на костенурковата възраст. Някои тежки заболявания може да скъсят многократно линията на живота и да индуцират навлизане в старост при иначе млади животни.

При посещението във ветеринарната клиника възрастта ще бъде оценена спрямо параметрите – устройство на корубата, качество на щита (скутума), кожна текстура, цвят на корубата.

Малко са истинските причини да узнаваме тази информация изобщо – най-вече тя е нужна за планиращите развъждане, или собственици, интересуващи се от правилната диета за животното си спрямо възрастта му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest