Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Какво е хибернация и кои животни спят зимен сън

Какво е хибернация и кои животни спят зимен сън

ХрисиХриси
Новак
568
Спяща мечка

Като изключим красивият сипещ се сняг и празниците, зимата няма особено много неща, които да ѝ харесаш. Ако можехме, нямаше да подаваме носа си навън в студеното време. Някои си имат идеално решение за зимните месеци – сънят. Интересното обаче е, че дълбокият зимен сън не е характерен само за мечките, а и за много бозайници, които са открили този хитър начин да се справят със сезона.

Всъщност, тук става дума за хибернация – състояние, в което метаболизмът се намалява, достигайки по-малко от 5%, в сравнение с нормалния. Тогава, бозайниците започват да изпълняват функциите бавно, ако въобще го правят. Може да се стигне и до пълно прекратяване.

Интересен факт е, че други животни, които изпадат в хибенация са лемурите – единствени сред приматите. Изпадайки в хибернация, техният сърдечен ритъм рязко намалява, мозъчната им дейност е почти недоловима, вместо да поемат глътка въздух всяка секунда, могат да го правят на всеки 10 минути.

Животните си позволяват да изпадат в това състояние, за да съберат енергия. Макар че тя е характерна за зимния сезон, има видове, които могат да решат да се изключат, щом усетят, че не се чувстват комфортно. Това може да стане и при големи жеги, не само при студ.

Този процес би могъл да се разглежда и като защитна реакция, тъй като някои животни го предизвикват, когато не намират храна, с която да се препитават. Това би могло да бъде вследствие на бедствие или по друга причина, но те не влизат във форма преди да са сигурни, че ще имат необходимите си хранителни ресурси.

Друга причина, която би могла да накара животните да заспят зимен сън е самозащитата. Докато спят, те не се движат, не миришат, не издават звуци и съответно са много по-незабележими за своите врагове.

Както споменахме, не само мечките спят зимен сън. Хибернацията е типична и за редица земноводни, влечуги, насекоми, други познайници, една птица и една риба.

На първите места за най-дълго състояние на хибернация държат обикновеният сънливец, който може да издържи така над 11 месеца и големият кафяв прилеп, който преживява 344 дни в хлад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest