miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Съвети при покупката на терариум

Съвети при покупката на терариум

ХрисиХриси
Новак
5625
Змия

Ако сте от хората, които обичат екзотични животни и искате да си вземете такова вкъщи, то първо ще трябва да създадете подходяща среда за отглеждане за него. Обикновено, това започва с покупка на терариум. Ето няколко съвета, преди да се спрете на такъв:

Първо правило: най-важен е домашният любимец. Терариумът трябва да бъде съобразен с неговите нужди, в това число влажността, видовете растения, наличността и количеството вода, дали да бъде напълно затворен или не.

Създавайки прилика с естествената среда на животното, трябва да внимавате относно почвата за растенията, които ще поставите в терариума. Не бива да използвате химическа тор, а естествена. Освен това, когато почиствате клетката, правете го с нетоксични препарати.

Другото, което трябва да имате предвид при покупка на терариум, е големината на влечугото, както и взаимодействието му с другите. За ваше улеснение изберете малък любимец, който ще си остане такъв. Други важно нещо е да не затварят на едно място животни, които могат да се изядат едно друго.

Змия

Ако сте начинаещ в отглеждането на животни в терариум, може да започнете с щурци, те са лесни и забавни за гледане. Впоследствие, ако искате да си вземете друго влечуго, обаче, трябва да ги махнете.

При покупка на терариум трябва да сте запознати добре с въпросното съоръжение. Съществуват два типа терариуми – сухи и мокри. Сухите са по-лесни за поддържане, така че ако досега не сте имали подобен тип клетка, си вземете такъв. Разбира се, винаги трябва да имате малък съд с вода и в сухия терариум, независимо от животното вътре.

Подходящи за суха клетка са: щурци, тарантула, хамелеон (евтин и лесен за отглеждане), жаби (но само малките), раци (за които трябва дъното на клетката да е мокро, както и да има съд с вода и осигурена възможност за катерене), саламандри, охлюви (и за тях е необходима влажна среда).

Мокрият терариум, представлява клетка, в която има специално обособена част, пълна с вода или мини аквариум. Тази клетка изисква повече внимание и грижи, и е добре да си вземете такъв, само ако сте имали сух за известен период.

Любимци, подходящи за отглеждане в мокър терариум са: зеленото тревиста жаба, червен белоопашат топан, африканска жаба-джудже, попови лъжички, речен рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest